ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ НОВИ ВИРУС ИЛИ НОВА ЗАВЕРА? Зашто нас СЗО упозорава да се припремимо за пандемију смртоноснију и од ковида 19

И. Ковачић

30. 05. 2023. у 07:00

ШЕФ Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус пре неколико дана позвао је све земље чланице Уједињених нација (УН) да спроведу реформе потребне за припрему за следећу пандемију која би, како је истакао, могла да буде смртоноснија од ковида.

ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ НОВИ ВИРУС ИЛИ НОВА ЗАВЕРА? Зашто нас СЗО упозорава да се припремимо за пандемију смртоноснију и од ковида 19

FOTO: Arhiva novosti

Резултат овог упозорења је да 194 земље-чланице СЗО, међу којима је и Србија, израђују нацрт споразума о пандемији који ће да буде усвојен на скупштини ове организације следеће године. Такође, земље-чланице су одобриле буџет од 6,83 милијарде долара за период 2024-2025, који ће се обезбедити повећањем обавезних такси држава чланица за 20 одсто.

Стручњаке широм света највише забрињава могућност да се појави варијанта вируса која ће да буде смртоноснија од свих претходних.

- Пандемију није могуће предвидети - каже др Биљана Беговић Вуксановић, епидемиолог Завода за јавно здравље Београда. - Али то не значи да би требало бити неспреман. Напротив, вирус грипа, примера ради, има највише изгледа да доведе до појаве нове пандемије, јер има велики капацитет за мутације.

Ипак, наша саговорница напомиње да свака нова болест може да се шири у епидемијској форми, али мало њих има потенцијала за пандемијске размере.

- Основни ризик за појаву заразне болести у пандемијској форми је постојање инфективног агенса, односно његове мутације, која раније није циркулисала у популацији људи или животиња - прича Беговић Вуксановић. - Уз то важан фактор је непостојање вакцине којом би могло да се заустави брзо ширење инфекције, као и врста имунитета коју болест оставља након опоравка оболеле особе. Уколико је имунитет краткотрајан, већи је ризик за одржавање инфекције у популацији.

Да мутације вируса грипа већ прете свету, сведочи случај Француске, која је појачала санитарне мере за сузбијање таласа птичјег грипа на фармама патака на југозападу земље где је од почетка овог месеца дошло до избијањања нове епидемије. Француска је међу земљама које су тренутно најтеже погођене ширењем птичјег грипа, болести која је у протеклој години убила стотине милиона птица и нарушила снабдевање живинским месом и јајима.

Како саопштавају француске власти, од 4. маја откривен је 21 случај високопатогеног птичјег грипа у југозападној Француској, углавном међу паткама, због чега су око места избијања проширили санитарну тампон-зону пречника до 20 километара. У циљу сузбијања ове епидемије, Француска је расписала тендер да би обезбедила 80 милиона доза како би била спремна за почетак програма вакцинације јата патака на јесен.

Без обзира на то што нам можда прети смртоноснија пандемија од ковида, власти широм света охрабрује чињеница да су након ковида стекле огромно искуство у погледу предности и мана свог здравственог система, што је од великог значаја у припреми за нову потенцијалну пандемију.

Охрабрујућа чињеница у евентуалној појави нове пандемије је и то да је вакцина против ковида експресно произведена, што улива наду да би и неки нови вирус брзо био савладан захваљујући великом напретку технологије који није постојао у ранијим пандемијама.

Русија је била прва земља која је саопштила да је регистровала вакцину против ковида 19 за широку употребу, наденувши јој одговарајуће име "спутњик" - по властитом првом свемирском сателиту свих времена, лансираном 1957. године.

Црни биланс

ПАНДЕМИЈА пре ковида задесила је планету 1918. године, када је харала шпанска грозница. Овај вирус однео је животе око 50 милиона људи, док је црни биланс ковида око 15 милиона.

Осим вакцина, у универзалне противпандемијске мере сврставају се препоруке о заштити које зависе од начина на који се агенс преноси са човека на човека - преко ваздуха, директним контактом са оболелом особом, контактом са животињама, преко инсеката... Међутим, како стручњаци СЗО упозоравају, на који начин ће придржавање противепидемијских мера бити најделотворније разликује се од земље до земље и зависи пре свега од социоекономских услова, али и политичке климе у земљи, броја становника...

Теоретичари завера дубоко су уверени да је пандемија ковида поникла из глобалне политичке климе. Наиме, Американци су отворено оптужили Кинезе да су коронавирус произвели у лабораторији како би наудили земљама развијеног западног света. Овај став озваничио је почетком ове године и директор Федералног истражног бироа (ФБИ) Кристофер Реј.

Завера која је пратила ковид укључила је и четвртог најбогатијег човек на свету Била Гејтса. Он је оптужен да је направио вирус корона у тајној лабораторији, као део пројекта глобалних елита за смањење броја људи на свету, до употребе вакцина за уграђивање микрочипова у људе како би их пратили и контролисали.

Инфлуенца

ВИРУС инфлуенце или грипа мутира готово сваке године, али је чињеница да се велике мутације догађају знатно ређе. Последња велика мутација вируса грипа забележена је 2009. године, када је изолован вирус Х1Н1, који је представљао мешавину свињског, птичјег и људског вируса инфлуенце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НЕПРОЛАЗНА ПОКЕР АВАНТУРА: MaxBet одушевљава спонзорским уговорима