ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

Новости онлајн

24. 03. 2023. у 18:01 >> 19:03

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у Сомбору, на Тргу светог Ђорђа.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

Фото: РТС

Обраћање председника Александра Вучића

- Ваша светости, поштовани председниче Додик, представници народних скупштина и влада, министри, драги народе, 24 година од када је почела агресија на СРЈ. Вечерас нас у Сомбору после 24 године има убедљиво највише, а то говори и нешто лоше и добро. Говорим из срца, а трудићу се да ме емоције не надвладају и тако наштетим нашој земљи. Пре 24 године је умрло међунарондо право и то звучи као неважна реченица, али није, много је више од тога. Ништа у свету не може да буде горе од тога што су урадили малој земљи која је хтела да буде слободна и то се није свидело онима који су желели нови поредак. Разорили су много веће земље и дошла је на ред Србија. Гледао сам данас светске часописе у којима су говорили о борби против варварства и оних који праве хуманитарну катастрофу јер тако спречавају геноцид. То је све од њихове аргументације. Ајде да видимо шта је истинито. У дефиницији геноцида суштина је да постоји намера о уништењу неке етничке или верске групе, а то никада није доказано.

Фото: Новости

- Нисте ви спречавали никакаву хуманитарну катастрофу, ви сте наоружавали побуњенике у слободној и слободарској земљи, а када сте видели да нећете моћи да добијете одобрење СБ УН рекли сте а шта ће нама то. Окупило се њих најмоћнијих 19 који сте рекли научићемо ми те Србе памети. Прошло је 24 године, кидали сте нам делове земље, убили децу и цивиле, војнике и полицајце. Одакле вам право да нам убијате војнике и полицајце, ко вам је дао то право. Јел Радован Медић ишао у Масачусетс или Лоару да неког убија, или сте ви дошли овде и убили га пред кућним прагом. Јел он напао неког или ишао на дужност. 75 од 78 дана била је ваздушна опасност у Сомбору. Јел сте ли нас научили памети? Нисте, ломили сте српски дух али га никада неће сломити. И данас када нас притискате и тражите да дамо оправдање за оно што сте урадили. Ми не желимо да икада више имамо сукобе, ни са ким, ни са Албанцима ни са вас 19 моћних. И ви се и даље чудите што постоји један мали пркосан народ у срцу Европе. Све што сте себи дали за право, другима нисте. С правом штитимо територијални интегритет, и Украјине, и ви се позивате на Повељу УН коју не поштујете само када је у питању једна мала земља. Нећете да поштујете оно што сте потписали, јер сте јаки велики и моћни, може вам се.

Фото: РТС

- Није ми нико помутио разум или помрачио памет, нисам постао издајник и то да ми говоре они који су најтежу агресију звали кампањама, а не агресијом на једну земљу. Мој посао је да кроз иглене уши провучем нашу земљу, јер немате са ким рационално да разговарате. Мир и слобода не постоје у њиховом речнику. Морамо да сачувамо нашу децу. Да им дамо земљу на тацни и оправдање - не дамо. Заборавити можемо само ако нас не буде - за то нема оправдање. Из два разлога су повели агресију - да покажу своју доминацију и да нам отму КиМ, и нек не измишљају, јер је сад Албанаца више него тада и брига их што Срба нема. Не тиче их се, само им је важно да добију оправдање. Ово им говорим сваки дан. Поштовање од њих добићемо кад им признамо све. Колетарлна штета сте ви зликовци који сте нам убили децу. То што данас мирно шетате и глумите да сте слободни и јаки, само се запитајте зашто је оволико људи на овом тргу, што су дошли. Нису дошли да оплакују, већ да кажу ломили сте нам и кичму и врат, и нисте нас убили упркос сви покушајима, живеће ова Србија. Нећете нас сломити. 

Фото: РТС

- Са нама су овде вечерас и Роми и Мађари и припадници других народа који ову земљу осећају као своју и пролазили су кроз исто са нама. Орбан ми је тек недавно рекао да је забранио улазак копнене војске са наше територије јер су хтели црни сценарио. Пре само 12 година нисмо смели један венац да положимо, нисмо смели да кажемо да је ово агресија, а сада смо почели да подижемо наш земљу и почели смо да избијамо на врх. Наша земља је почела да се сећа, наша заједничка је идеја да обележавамо страдања на Кошарама, у Јасеновцу. Шта год било умемо то да учинимо да увек будемо заједно. Пред нама је тежак период. Јел сте ли могли да претпоставите да један од највећих вођа треба да иде у Хаг? Наше је да се јединствено боримо за нашу земљу, да имамо више деце, да чувамо устав своје земље.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- Хвала браћи и сестрама са КиМ који су дошли у своју земљу. Наша мука је увек и њихова мука. Хвала вам дивни људи у Србији који сте увек дбро разумели шта нам је чинити. У 20.в. нема рата који нас није заобишао, нема куће која није изгубила дете, дајте да покушамо да сачувамо мир не дајући ни срце ни главу наше земље и народа. Пре 10 година нисмо имали ни војску, а видећете како је имамо 22. априла. Нисмо лак плен, мудри смо и паметни. Морамо да растемо и развијамо се да војска напредује и буде одвараћајући фактор за свакога. Никад нећете покорити овај мали народ. Моја порука вама је хоћемо мир нећемо сукобе ни са ким, али кажемо чуваћемо Србију и када кажемо шта су црвене линије не притискајте, јер ћете видети шта је Србија и не дамо Србију. Хвала што сте дошли у оволиком броју, живела Србија.

Обраћање Милорада Додика

- Поштовани, окупљамо се већ неколико година захваљујући Вучићу да се агресија не заборави и назове правим именом , а не Милосрдним анђелом како су звали они који су бацали бомбе. Нећемо ни опростимо ни да заборавимо јер су ишли да нас разоре и униште, јер је НАТО хтео да докаже свој смисао, а нас су изабрали да будемо њихово вежбалиште и никада се није десило да неко нападне државу и после нудили кредите да реновирају места која су они уништили. Ја не могу да им верујем нити ћу икада моћи.

Фото: принтскрин РТС

Одједном ми смо народ чији је народ назван колатерална штета. Наша деца су гинула са страшним траумама. И онда нам дођу и кажу да заборавимо и идемо даље. Српски народ чине и живи и мртви, и зато никад не заборављамо. Ја им се никада нећу клањати. ЕУ која нам поставља ултиматум није Европа у коју желимо да идемо. Не смемо да изгубимо свој суверенитет, који је по вољи народа. Срби данас имају две државе- Србију и Републику Српску. Ја желим да кажем учесник сам тешких разговора, али оно што је издржао Вучић мало ко је издржао за свој народ. Када видите Француску, Немачку, наш народ мора да се окупи око свог руководства. Видим будућност нашег народа у уједињењу Србије и РС.

Фото: Ј. Л.

- Стално покушавају да нам узму имовину за коју смо се борили и добили споразумом, а ја им кажем, оног тренутка када то ураде сазвали сте седницу на којој проглашавамо самосталност РС и не занима ме шта кажу. Какав нам мир нудите, то није само у Сарајеву већ у целој БиХ. Поносан сам на све Србе, да се боримо за све што имамо. Остали смо и боримо се нема везе што различито мислимо, ми имамо исти циљ. Смета им јака Србија и хтели би је расуту. Поносни смо на оно што је учинио председник Вучић и све што је постигао за српски народ. Уверен сам да сви они који у Србији преписују неко понашање председнику, лажу. Знам да је он човек пре свега велики патриота који узме да би се провукли кроз ова тешка времена, али они који мисле да представнике држава руше на овај начин варају се. Данас морамо да кажемо да је будућност Срба извесна - останимо окупљени и заједно, снага и вера која се мери огромним мерилом који иде дотле да смо спремни да се боримо.

- Знамо да немате свест и савест и знам да ће вас то што сте убили Милицу Ракић и осталу недужну децу прогонити до краја живота. Нека живи Србија, нека живи Република Српска и нека живи уједињена Србија и Република Српска, ма шта рекли они који су нас бомбардовали. Хоћемо то, али на миран начин. 

Обраћање Маријане Паскаш

Обраћање Маријане Паскаш, ћерке Радована Медића, прве жртве НАТО агресије.

Фото принтскрин

- Драги тата, бљесак те вечери био је последње што си видео, чуо, осетио. Видели смо га и ми кроз прорзор дома, пред нашим очима обасјао је шумицу кроз коју смо заједно шетали и означио крај живота какав смо имали. Небројено пута смо чули речи "живот иде даље".Време заиста лети, а данас је пуне 24 године, од када ниси са нама. 8760 дана је прошло од када ниси са нама. Звук сирене и ‘воли вас тата’ са врата је оно што је обележило наше одрастање. Упозоравао си, али ми нисмо могли да разумемо. А као и бисмо, ја сам имала 13, а Гоги 11 година. Мама се уздигла и сама подигла Гогија и мене у добре и поштене људе, како си ти и желео. Пропустио си много тога. Наше матуре, дипломске, прве изласке, прве послове, венчања, рођења твојих унучади… Ниси био ту да испратиш своје родитеље на вечни починак. Знам да си тамо негде да нас чуваш и да и даље имаш онај благи осмех по коме те сви памте. Хвала ти тата што си у том кобном моменту мислио на све нас. Хвала што смо вечерас овде, где је живот изгубио човек који је волео своју породицу, свој народ и слободу - рекла је Маријана током свог говора, који је изазвао сузе у публици. Наиме, камера је снимила министра информисања и телекомуникација Михајла Јовановића како у сузама прати говор.

Музичко-сценски приказ као подсећање на НАТО агресију 1999. године

Фото: принтскрин

Интонирање химне 

Након говора патријарха, интонирана је химна Републике Србије. Затим је уследило пуштање ратних сирена у знак сећања на почетак НАТО агресије.

Фото: принтскрин

Говор патријарха Порфирија

- Поштовани народе православни сабрани из готово сваког места на молитву једноме за пострадале у нечовечној и противправној агресији највеће војне силе, у најнесразмернијем снага у бојном пољу од када је света и века. Сви ми знамо када је у 1999. у истим овим сатима пла прва бомба, када су пала разарања наше отаџбине, наше природе, имовине и животас. Убијен је и први Србин Радован Медић.

Фото: Ј.Лемаић

- Опомињемо и себе и друге да је и нашем народу и читавом свету да је најпотребнији мир, свест да места има за сваку душу под царством небеском. Док су околним путевима јуриле крстареће ракете да изруче смртосноси товар, ми данас чинимо исто оно што и тада. Сомборци су се и тада окупљали на овом тргу који се нимало случајно зове Свети Ђорђе. Слали су поруке мира и молили се за исти. То исто и ми чинимо данас, сабрали смо се да се помолилмо за оне које су стрдаали. Ми се данас још усрдније молимо јер с данас у Европи води војни сукоб који прети да у вртлог увуче читав свет и пролије недужну крв.

Фото: Новости

- Градимо и чувајмо Божји мир у себи. Најпре са нашим најближима, са свима, а онда ћемо бити благовесници мира. Молимо се да се наша страдања не понове. Дајмо све од себе да останемо последњи за столом за којим се тражи решење који ће очувати мир не само  нама него свима око нас. Ало се окрене спирала зла, сви ћемо бити потпуни губитниц. Загледан сам у крст на ком је Христ разапет, на ком је разапето стотина милиона људи из целог света и рода нашег све од светога Кнеза лазара до Радована Медића, Милице Ракић, свих страдалих те кобне 1999. године. молимо се за све невино пострадале, наше сународнике. Бог нека душу прости и да им вечни покој. Да у здрављу и радости, да Бог да дочекамо празник победе и васкрсење Христа. Нека сте ми сви живи и здрави.

Фото: Новости

Одржан помен страдалима

Патријарх Порфирије одржава помен страдалима. 

Сомбор је био град где су пале прве бомбе и људски животи.

Једна од првих испаљених крстарећих ракета на СР Југославију погодила је, у вечерњим часовима 24. марта, у 19.55 сомборски војни аеродром, пет минута пре службено одређеног времена почетка напада НАТО-савеза на СРЈ.

Фото: Новости

Напад на аеродром поновљен је још једном исте вечери и том приликом смртно је страдао заставник југословенске војске Радован Медић.

Грађани се се и пре 17 сати у великом броју окупили на Тргу светог Ђорђа

На лице места стигли су и српски министри и посланици, председница Владе Ана Брнбић, као и председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић.Хиљаде и хиљаде људи са нестрпљењем очекују долазак председника Србије.

Фото: Ј.Лемајић

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Тискају се пред почетак обележавања годишњице НАТО агресије.

Међу окупљенима налазе се и припадници Војске Србије у свечаним униформама.

Обележавању ће присуствовати највиши државни званичници, представници Војске Србије, полиције и верских заједница.

Они ће одати почаст свим жртвама НАТО бомбардовања и борцима који су храбро бранили своју земљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (248)

НЕПРОЛАЗНА ПОКЕР АВАНТУРА: MaxBet одушевљава спонзорским уговорима