УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ: Резерви крви имамо само за још један дан - апел добровољним даваоцима да се одазову

Новости онлајн

03. 02. 2023. у 09:30

ПОСЛЕДЊИХ недеља смањене су резерве крви у Институту за трансфузију. Резерви има свега за један дан. Драстично су смањене све негативне крвне групе, али и 0+ је на самом минимуму недељама уназад. Зато још једном апел добровољним даваоцима крви да се одазову.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ: Резерви крви имамо само за још један дан - апел добровољним даваоцима да се одазову

Фото: Паланка данас

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије рекла је да су јутрос само три особе биле да дају крв, а у целој овој недељи је прикупљено 800 јединица крви, а потребно је око 1500 јединица за нормално функционисање.

- У овом тренутку резерве су једнодневне и надамо се да ће овај позив утицати на наше суграђане да дођу и дају крв - каже Кнежевићева.

Према њеним речима, у овом моменту драстично су смањене све негативне крвне групе, али и 0+ је на самом минимуму недељама уназад.

Кнежевићева је позвала све суграђане који испуњавају услове да дају крв.

Како је навела, узрок смањених резерви крви је јер је доста операција одлагано током пандемије, односно потребе на клиникама су доста веће у последње време.

- Сви пацијенти који су на чекању морају да се стрпе још мало док се не прикупе веће резерве крви. Сви хитни случајеви морају да се збрину. Важно је да се сви сада заједно укључимо у ову борбу - каже Кнежевићева.

Напоменула је да се за сада не одлажу операције, али ако не буде бољи одзив, видеће се како ће бити од понедељка.

- Данас Институт за трансфузију крви ради до 19 часова, један аутобус биће на тргу на Убу. Сутра је светски Дан борбе против рака. Ми сваки фебруар посвећујемо борби против рака и наглашавамо да велики број пацијената који болују од ове болести морају да примају крв током хемиотерапије или током хируршких интервенција и зато је важно да њима посветимо пажњу - подсетила је Кнежевићева.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

ПРЕЛЕП ПРИЗОР: Погледајте како је изгледала Кула Београд у част првог српског просветитеља

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (3)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПУТИН ИСПРАТИО СИ ЂИНПИНГА: Два занимљива детаља која упадају у очи (ВИДЕО)