АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ О ПУШЕЊУ МЕЂУ ОМЛАДИНОМ: Половина тинјџера у Србији пробала цигарете, 16 одсто их активно пуши

Љ. Бегенишић

02. 02. 2023. у 20:54

ВИШЕ од 16 одсто девојчица и дечака у Србији то јест адолесцената од 13 до 15 година користи дуванске производе, 43 посто су били пушачи у неком тренутку, а скоро 60 посто је изложено дуванском диму код куће.

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ О ПУШЕЊУ МЕЂУ ОМЛАДИНОМ: Половина тинјџера у Србији пробала цигарете, 16 одсто их активно пуши

Фото П. Милошевић

Ово је показало Европско истраживање о употреби алкохола и других дрога међу младима и Глобално истраживање пушења код младих.

- Млади у периоду одрастања су у већој мери подложни експериментисању, самим тим и употреби дувана, због тога већина људи почиње са пушењем пре навршене 18. године живота - рекла је учесница у истраживању Вилдана Дрљевић Бољевић. - Након фазе испробавања велика је вероватноћа да ће млади постати редовни корисници дуванских производа, што даље води у зависност јер се у Србији пушење сматра "кул" навиком.

Државни секретар проф. др Ивица Радовић истиче је да је важно да се у јавном простору, али и образовно-васпитним установама што више говори о штетности дувана, како бисмо подстакли децу и ученике да се окрену здравим стиловима живота. 

- У складу са тим, Министарство просвете је Законом о основама система образовања и васпитања прописало циљеве образовања и васпитања међу којима је и развој и практиковање здравих животних стилова, свести о важности сопственог здравља и безбедности, потребе неговања и развоја физичких способности - рекао је Радовић.

 Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Фабио Скано додао је да је познато да 82 одсто младих који мају од 13 до 15 година, подржава окружење без пушења.

Добар пример где млади врло мало пуше је Аустралија, а амбасадор Данијел Емери навео је да је Аустралија у прве три развијене земље света са најмањим бројем пушача међу адолесцентима. На овом континенту више од 80 посто младих од 12 до 17 година никада није пушило.

Иначе, Завод за унапређење образовања и васпитања акредитовао је програм обуке које се ослањају на едукативне материјале у области медијске писмености развијене заједно са Министарством информисања и телекомуникација, а завршило их више десетина наставника широм Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

Садњом стабала на београдском Ушћу, ДДОР осигурање наставило акцију „За шуму у твом крају“