УБИЈЕНА ЈЕДНА ДЕВОЈЧИЦА И 23 ЖЕНЕ: Неславна статистика у Србији на Међународни дан борбе против фемицида

В.Ц.С.

05. 12. 2022. у 21:46

ЈЕДНА девојчица и 23 жене убијене су у Србији током 2022. године, што представља повећање у односу на годину пре тога, саопштава Аутономни женски центар поводом Међународног дана борбе против фемицида, 6. децембра.

УБИЈЕНА ЈЕДНА ДЕВОЈЧИЦА И 23 ЖЕНЕ: Неславна статистика у Србији на Међународни дан борбе против фемицида

FOTO: Arhiva novosti

Такође је повећан број случајева у којима је насиље било пријављено пре него што се десило убиство - у 7 од 24 случаја (у 2021. - у 5 од 20, у 2020. - у 4 од 26, у 2019 - у 9 од 27 случајева).

- Ни у једном од ових случајева није установљена лична одговорност професионалаца који својим поступањем или непоступањем нису спречили да животи ових жена и деце буду спашени. Посебно забрињава чињеница да против судије и заменика тужиоца, који су омогућили учиниоцима да изврше фемицид, нису покренути чак ни дисциплински поступци пред Високим саветом судства, односно Државним већем тужилаца - поручују из АЖЦ.

Такође наводе да је најмање 106 жена током 2020. и 2021. убијено у породично-партнерском односу у земљама Западног Балкана, од којих скоро половина у Србији (46), затим у Албанији (21), БиХ (16), Северној Македонији (10), Косову (9) и Црној Гори (4).

Сваку другу жену је убио супруг или партнер у њиховом заједничком дому, док је четвртина убијена у својој кући или стану. Најчешће жртве су жене између 46 и 55 година, док је свака пета убијена била млађа од 30 година, али и свака пета старија од 60. У 61 одсто случајева убиства жена десила су се у градовима, упркос доступности услуга подршке које пружају јавне установе и женске организације.

АЖЦ је предложио Министарству правде да у предлоге Закона о судијама и Закона о јавном тужилаштву унесе одредбу по којој ће се поступање, односно непоступање судије и тужиоца које је довело до наступања смрти или тешког повређивања оштећене или сведока, сматрати тежим дисциплинским прекршајем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

СПОЈИО ИХ КУЛТНИ ФИЛМ: Први муж Дубравке Мијатовић - са њим има ћерку Иву (ФОТО)