КРЕНУО ПО ПРАВДУ ЗА СИНА, ПА СТИГАО У ЗАТВОР: Вршњачко насиље у Степојевцу - дечак долазио крвав кући, у школи нису ништа предузимали

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

01. 12. 2022. у 20:00

СЛУЧАЈ породице Шешлија у Степојевцу најбољи је пример шта се дешава када насиље ескалира, а школа и стручне службе не одраде посао тако да се конфликти смире.

КРЕНУО ПО ПРАВДУ ЗА СИНА, ПА СТИГАО У ЗАТВОР: Вршњачко насиље у Степојевцу - дечак долазио крвав кући, у школи нису ништа предузимали

Огњен Ж. (12), Фото приватна архива

Родитељи тада, у афекту, могу да преузму ствар у своје руке, као Срђан Шешлија, и направе пакао од живота и свом детету и ономе са којим су хтели да се "обрачунају".

Дванаестогодишњи Огњен, по речима његове тетке Тање Милићевић, био је три године мета вршњака И. из свог, петог разреда, у ОШ "Вук Караџић" у Степојевцу.

- Било је свега, од цепања свезака и поливања књига водом, до физичких насртаја. У два наврата И. га је ударио у међуножје, последњи пут претећи "просућу ти семе". Неколико пута смо ишли у школу, али школа не дозвољава да се помене реч "вршњачко насиље". И ко зна докле би ишло да пре недељу дана Огњен није дошао крвав. У школи су то покушали да представе као да се саплео о колено дечака И. и пао. Огњену су обрисали крв са лица, али је траг остао на мајици. Када га је видео, отац је полудео и изгубио контролу - прича Тања.

Огњенов отац Срђан послао је неколико претећих порука разредном старешини на рачун И. (типа "крв за крв") и полетео колима да нађе нападача. Неко време је за њим возио и претио му, док уплашени петак није улетео у једну кућу, а власници позвали полицију.

Срђан је ухапшен и тренутно се налази у притвору, у Централном затвору. У цео случај укључени су полиција, школски тим за борбу против насиља, Центар за социјални рад...

- Срђан је у афекту направио оно што није смео и за то ће одговарати, али проблем је у томе што ова ситуација, уместо да буде упозорење на то шта се деси кад насиље кулминира због заташкавања, сада почиње да се окреће на штету Огњена. Ово је мала средина и прича се свашта - коментарише Тања.

Пуна три сата је трајао састанак тима за борбу против насиља у школи, на којем су били и родитељи другог дечака и Огњенова мајка и тетка. Тања је захвална директорки јер је одвојила толико времена, међутим, све примере насиља над Огњеном поједини присутни коментарисали су са "хоћемо ли сад обесити И?" или "то су дечје игре. Он је мислио на просипање семена из биологије". Насилни дечак је премештен у друго одељење, а Огњен неколико дана није ишао у школу.

Школски психолог Бранка Тишма коментарише да је најгоре када родитељи узму правду у своје руке:

- Ако нису задовољни реакцијом школе, могу да се жале управи или Министарству просвете. Постоји и СОС телефон за вршњачко насиље. Најгоре је када родитељи сами покушају да реше ситуацију - каже Тишма.

Деца усвајају обрасце старијих

У СРБИЈИ је повећан број пријављених случајева вршњачког и насиља ученика над наставницима, саопштио је Уницеф. Ова организација позива на прекид свих облика злостављања и истиче да вршњачко насиље треба схватити као резултат образаца понашања који се уче или подржавају у породици, али и заједници у целини. Од укупног броја жртава насиља у породици у 2021. години, чак 8.146 била су деца. Такође, 45 одсто деце је и даље насилно дисциплиновано код куће, каже Уницеф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада

СКУПШТИНА Србије наставља данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 18:38

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (24)

ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ СВЕТИ САВА ЈЕ ОВДЕ НАПРАВИО ЧУДО: Мештани и данас верују у моћ лековитог извора