СВЕТИЊА У НОВОМ РУХУ: Обимни радови на уређењу Манастира Прохор Пчињски, приводе се крају

Ј. Стојковић

26. 11. 2022. у 08:45

УРЕЂЕЊЕ комплекса Манастира Преподобног Прохора Пчињског и његове околине почело је још 2010. године.

СВЕТИЊА У НОВОМ РУХУ: Обимни радови на уређењу Манастира Прохор Пчињски,  приводе се крају

Фото Ј. Стојковић

Многобројни пројекти који су реализовани под покровитељством председника Александра Вучића, који је био и покровитељ свечаног обележавања 950 година ове светиње од виталног су значаја за народ Пчиње.

Радови су извођени на самом храму, рађена су археолошка истраживања, чишћење и конзервација живописа из четири периода. Уведено је подно грејање у цркви и постављен нови мермерни патос. Сам храм је прекривен бакром, стављен је нови малтер и фасада и промењена је столарија. На врањском конаку постављени су нови кров и фасада, обављена је реконструкција столарије, а у јужном крилу конака уведено је парно грејање.

Према подацима из Епархије врањске, изградња Краљевог конака никада није у потпуности завршена због Првог светског рата, објекат је додатну штету претрпео 2014. када је избио пожар након чега је у потпуности обновљен, а освећен је поводом прославе 950 година манастира 2020.

Уређење корита реке Пчиње за заштиту од поплава, Фото Ј. Стојковић

Радови су, такође, извођени и на другим објектима: северном конаку, згради митрополије, воденици. У потпуности је урађена регулација атмосферске воде која је одведена у реку Пчињу. Саграђена је Црква Преподобног Сисоја Великог над пећином где се подвизавао Прохор Пчињски, а освећена је 2020. године.

Када је реч о финансирану, сва средства је обезбедила Влада Србије преко надлежних министарстава, као и Епархија врањска и манастир, а под надзором Републичког завода за заштиту споменика културе.

Три пројекта који су од виталног значаја за комплекс манастира, као и његову околину, још нису завршена. Реч је о бушењу бушотина и изради водоводне мреже за комплекс манастира, али и за гранични прелаз свети Прохор Пчињски, основну школу у Јабланици, села Јабланицу и Горњи Старац и викенд насеља. Пројекат је започет 2020. и треба да се заврши до краја године. Радови на изради хидрантске мреже за цео манастирски комплекс се, такође, приводе крају, док се регулација корита реке Пчиње изводи у оквиру хитних санационих радова за превенцију од елементарних непогода и заштиту од великих вода. Ту је и санација корита Пчиње, а радовима на овој деоници, пропусна моћ реке биће повећана и омогућена заштита од тзв. стогодишњих вода. Овај пројекат ће због величине радова бити настављен и током 2023. године.

КТИТОР - ВИЗАНТИЈСКИ ЦАР

МАНАСТИР Прохор Пчињски је непокретно културно добро, споменик културе од изузетног значаја. Налази се у шумовитим обронцима планине Козјак, на левој обали реке Пчиње окружен импозантном природом. Према предању, подигао га је у 11. веку византијски цар Роман Диоген у знак захвалности Светом Прохору Пчињском Мироточивом који му је прорекао да ће постати цар. Манастир ради као културно-просветни центар овог краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПУТИН ИСПРАТИО СИ ЂИНПИНГА: Два занимљива детаља која упадају у очи (ВИДЕО)