НЕПРАВЕДНО ЗАБОРАВЉЕНА БИТКА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ: Зашто је била значајна битка на Морави?

И. МИТИЋ

21. 11. 2022. у 14:08

ПОСЛЕ бројних пораза, у неколико недеља тешких борби, битка на Морави била је једина српска победа у ратној 1915. години. Стручна јавност истиче да је такозвани "Српски противудар" током Великог рата неправедно заборављен упркос његовом значају који може да се мери са биткама које су вођење на Церу и Колубари.

НЕПРАВЕДНО ЗАБОРАВЉЕНА БИТКА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ: Зашто је била значајна битка на Морави?

фото: ОУ Власотинце - детаљ са плаката

- Ратник умире два пута. Једном када га погоди куршум, а други пут када га забораве потомци – подсетио је историчар проф. др Дејан Антић на чију је иницијативу власотиначка локална самоуправа одлучила да покрене обележавање годишњице битке чије су се најкрвавије борбе, против припадника Прве бугарске армије, водиле код такозваног гложанског моста у околини Власотинца.

Битка на Морави, која је омогућила одступницу српској војсци и Врховној команди приликом повлачења према Албанији, јединствени је пример у ратној историји, да су трупе, након толико битака, тешкоћа и губитака кренуле у противофанзиву и оствариле велику победу.

- Баш због тога наша је обавеза да се сваке године сетимо јунака који се ни у најтежим временима нису штедели већ су поднели велике жртве да би се изборила слобода – нагласио је Братислав Петровић, председник власотиначке општине.

На академији којом је обележено 107. година битке вођење на ширем потезу југоисточне Србије бројне званице са југа земље евоцирале су сећање на овај важан догађај. Он је омогућио опстанак српске војске која ће се, три године касније, после албанске голготе, опоравка на Крфу и пробоја Солунског фронта, славодобитно вратити у своју отаџбину.

Битка на Морави, Лесковачки маневар или Пусторечка битка различити су називи за борбе српске војске против бугарских окупатора вођеним, од средине октобра до краја новембра 1915. године, дуж Власине, Јужне Мораве, Јабланице и Пусте Реке.

- Тимочка дивизија првог позива јуначки је бранила гложански мост и на том месту је погинуло 49 српских војника. Обруч се стезао, а морао је да се брани пут који води од Лесковца према Космету због чега је са тим задатком, по нарађењу Степе Степановића, формирана маневарска група на чијем је челу био пуковник Љубомир Милић, тадашњи командант Моравске дивизије другог позива. Он је организовао одбрану у безизлазној ситуацији и издао наређење о нападу 11. новембра – подсетио је проф. др Дејан Антић.

Била је то велика победа и уџбенички пример херојства и пожртвованости за свој народ и државу. Комеморативни скуп одржан је у сали биоскопа власотиначког Културног центра у присуству представника Министарства одбране и полиције, председника и представника суседних општина и града Лесковца и бројних борачких удружења.

ЗАХВАЛНИЦЕ

Скупу који је Власотинце организовало у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова Србије присуствовали су генерал потпуковник Милисав Симовић, командант Копнене Војске Србије као и начелник Полицијске управе у Лесковцу Томислав Илић. Војни оркестар из Ниша свирао је маршеве, а гуслар Миљан Токовић песму „Бој на Морави“. Заслужним појединцима и колекивима уручене су захвалнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама