ЖЕНЕ НА СЕЛУ ЗАВИСНЕ И ОБЕСПРАВЉЕНЕ: Најрањивија категорија у руралним подручјима у Србији годинама уназад су времешне паорке

Ј. Ж. С.

03. 11. 2022. у 06:40

ЖЕНЕ на селу нису економски самосталне и ретко поседују имовину.

ЖЕНЕ НА СЕЛУ ЗАВИСНЕ И ОБЕСПРАВЉЕНЕ: Најрањивија категорија у руралним подручјима у Србији годинама уназад су времешне паорке

Фото Shutterstock

Не остварују увек право на пензију, а донедавно није постојао ни законски основ да им се вреднују бројни сати које проводе у неплаћеном кућном раду, водећи бригу о другим члановима породице, о домаћинству и о пољопривредном газдинству, рекла је Јелена Стојановић, заменица заштитника грађана за родну равноправност.

Чињеница је да су оне које живе на селу, посебно старије доби, једна од најрањивијих категорија становништва. Отежан им је приступ здравственим, социјалним и другим услугама у заједници, као и јавном превозу. Неретко се дешава да су изложене насиљу и зато их треба оснажити да га препознају и пријаве.

- Све оне требало би да се обрате заштитнику грађана у ситуацијама када сматрају да су им права повређена или када надлежни нису предузели мере из својих надлежности како би оне оствариле своја права - истакла је Стојановићева.

Наташа Тодоровић, из Црвеног крста Србије, наглашава да приближно четвртина становништа Европе живи у руралним областима и у већини земаља старење становништва је овде брже и израженије него у урбаним срединама. То нема везе са полом, већ са савременим начином живота.

- Интерне миграције село-град и промена породичне структуре доводе до све веће изолације старијих који живе на селу. За оне који су у удаљеним сеоским срединама оваква ситуација представља погоршање квалитета живота и смањење нивоа социјалне подршке, који карактерише недостатак здравствених и социјалних услуга - каже Тодоровићева.

Истраживања показују да у различитим деловима Србије паорима недостају другачије ствари. Тако у селима у близини великих градова старијима фале геронтодомаћице, док, рецимо, у руралним подручјима на југу Србије главни проблем је што им се шума краде, а времешно становништво није у стању да заштити своју имовину.

Фото Shutterstock

Субјективни доживљај живота старијих, углавном жена, на селу је јако лош. Свака четврта сматра да живи лоше или веома лоше, а више од половине се изјаснило ни добро ни лоше.

Када говоримо о односу према старијима на селу, они су најчешће незадовољни односом у општинским службама, затим у здравственим и осталим институцијама у граду. Немали део је незадовољан и односом укућана.

Проблеми постоје нарочито у власништву над непокретностима, па су тако жене искључиве власнице само у четвртини случајева, заједничка својина постоји код 0,3 одсто непокретности, док су жене сувласнице у 12,8 процената.

Фото Shutterstock

МУШКАРЦИ ДОМИНИРАЈУ

ЖЕНЕ су у 40,4 одсто случајева до непокретности дошле наслеђем, поклоном су постале власнице 36,3 процента, а од све имовине стечене купопродајом жене поседују 43,7 одсто.

Иако закони у Србији који уређују имовинске и наследне односе равноправно третирају жене и мушкарце, обичајне патријархалне норме, обрасци наслеђивања који и даље често иду у корист мушких наследника доводе до тога да они и даље доминирају међу власницима земљишта и непокретности, нарочито у руралним подручјима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

КРУЗ ЋЕРКУ НЕ ВИЂА ГОДИНАМА: Разлог је бизарно правило цркве чији је члан