ВИЗЕ И ЗА ИНДИЈЦЕ И ТУНИШАНЕ: Састанак министара Аустрије, Мађарске и Србије у Београду о сузбијању миграција, држава припрема мере

В. Ц. С.

06. 10. 2022. у 08:12

СРБИЈА, Мађарска и Аустрија заједно раде како би се сузбила мигрантска криза, рекао је министар финансија Синиша Мали, коментаришући недавни сусрет председника Александра Вучића са премијерима Мађарске и Аустрије, Виктором Орбаном и Карлом Нехамером.

ВИЗЕ И ЗА ИНДИЈЦЕ И ТУНИШАНЕ: Састанак министара Аустрије, Мађарске и Србије у Београду о сузбијању миграција, држава припрема мере

Фото Танјуг

Мали је најавио и увођење виза за држављане Индије и Туниса. О питању миграната расправљаће се данас, у Београду, где ће бити одржан министарски састанак, на ком ће учествовати представници Србије, Аустрије и Мађарске.

- Долазе нам министри спољих послова Аустрије и Мађарске како бисмо радили на стратегији како да пребродимо мигрантску кризу. Очекује се мигрантски талас. То не осећају људи у Београду, али се осећа на северу и југу Србије. Зато радимо на споразуму Србије, Мађарске и Аустрије - навео је Мали.

Све више Индијаца у Србији, Фото П. Милошевић

Према његовим речима, то значи да ћемо се ускладити са визним режимом који предлаже Европска унија, односно да ће бити уведене визе за људе из Индије, Туниса и можда још неких земаља.

Разлог за ову одлуку треба тражити у све већем броју миграната у ЕУ, од којих многи долазе преко тзв. балканске руте. Сваке године, у касно лето, објашњавају стручњаци, долази до пораста миграције, пре зиме, која отежава, па чак и онемогућава пробијање преко планина, мигрантским путевима, и преко Средоземног мора.

Ове године на западу је нарочито повећан број захтева за азил људи из Индије и Туниса. Од јула 2022. године Индијци подносе највише захтева. У Аустрији то тумаче чињеницом да је грађанима тих земаља дозвољен улазак у Србију без визе, а одатле многи крећу даље ка Западу, у потрази за послом.

Осим из правца Србије, људи из трећих земаља без визе могу да уђу и преко Албаније и БиХ. Одатле иду ка развијеним земљама, где одмах траже азил, да већ на границама не би били депортовани назад. Зато са Запада долазе апели да се визни режим у сва три кандидата за чланство у Унији изједначи са режимом ЕУ.

ПУТ КОШТА 2.500 €

ДУЖ балканске руте, пишу страни медији, поново су активни кријумчари људи. Пут од Турске до Србије, како се може наћи на неким огласним сајтовима, кошта 2.500 евра, а траје три до пет дана.

* * * * * * * *

Нашли 200 миграната, запленили оружје

МИНИСТАР унутрашњих послова Србије Александар Вулин присуствовао је у месту Српски Крстур акцији Оперативне ударне групе и припадника Жандармерије на спречавању кријумчарења ирегуларних миграната ка Мађарској и сузбијање кријумчарења оружја и наркотика, али и кривичних дела са елементима насиља које врше мигранти.

- Припадници Оперативне ударне групе и Жандармерије су у импровизованом кампу, у шуми на обали Тисе, пронашли око 200 ирегуларних миграната и запленили одређену количину оружја и новца. Један број миграната је уз пратњу полиције превезен у прихватни центар, а један број је спроведен код надлежног тужилаштва на даље поступање - поручио је министар Вулин.

Додао је и да је Србија "озбиљна, организована и хумана земља у којој закон важи за све".

- Србија није и никад неће бити простор где ће се окупљати и боравити криминалци и олош који тргује људима и зарађује на њиховој муци и патњи. Свака кријумчарска банда биће откривена и разбијена, а њени припадници кажњени. Наша држава није изазвала и није одговорна за мигрантску кризу, и неће бити паркинг за мигранте - казао је Вулин, и поручио грађанима Суботице, Кикинде, Кањиже, Сомбора, Српског Крстура и Новог Кнежевца да могу да имају апсолутно поверење у своју државу и да су њихова места под посебном пажњом полиције.

Припадници оперативне ударне групе и Жандармерије запленили су три пиштоља, аутоматску пушку, ножеве, мачете, као и одређену количину новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОСЛЕ ПОРАЗА: Савић упутио поруку Митровићу