"ЗВАЛА НАС ЈЕ БЕСНА ГОСПОЂА": Пописивач је добио невероватан захтев од управнице зграде

Новости онлине

05. 10. 2022. у 15:53

ПОПИС становништва у Републици Србији почео је 1. октобра и до 1. новембра ће више од 20.000 пописивача обићи свако домаћинство у нашој земљи.

ЗВАЛА НАС ЈЕ БЕСНА ГОСПОЂА: Пописивач је добио невероватан захтев од управнице зграде

FOTO: Arhiva novosti

Сам попис становништва ради се на сваких десет година, а спроводи се како би се утврдио тачан број грађана и њихових потреба, што касније служи као основа за планирање социјалних и економских политика државе. 

Из Републичког завода за статистику откривају да не морате да примите пописивача у кућу уколико то не желите. Могуће је обавити разговор са пописивачем и испред стана или куће.

 Помоћник директора Републичког завода за статистику Петар Коровић је у емисији "Кец на једанаест" говорио о томе како протичу први дани пописа. Открио је да је за прва четири дана пописано 880.000 становника.

"У суботу, недељу, понедељак и уторак пописано је нешто више од 880.000 становника. Пописивачи су адекватни људи, добро одабрани, добро обучени, спремно су изашли на терен у суботу и зато могу да кажем да посао протиче без икаквих потешкоћа и проблема на терену", рекао је Коровић.

Из Републичког завода за статистику поручују да за сада све протиче по плану и без неправилности и да се надају и верују да ће тако бити до краја пописа. Грађани бесплатним позивом Пописног инфо центра на број 0800 444 005 могу да добију све потребне информације и упуте евентуалне сугестије.

Старија госпођа имала примедбе

"Јуче нам се јавила једна старија суграђанка која је увређена и мисли да пописивач није урадио посао како треба. Шта се десило, пописивач је ушао у једну зграду која има шест спратова, двадесетак станова и он је пописао све станове и код ње је дошао последње. Она се увредила страшно зато што се она прва уселила у ту зграду, уз то је и управник зграде. Она нас је звала и рекла нам је да она не жели да одбије, она зна да је то њена законска обавеза да се попише, хоће да да податке, али не том пописивачу. Ми смо њој изашли у сусрет и обавестили инструктора, то је шеф пописивача у овом послу, он је изашао на терен, њу је пописао и тај случај смо решили. Све сугестије су добродошле", истакао је помоћник директора Републичког завода за статистику.

Код грађана се јавља страх

Код грађана се јавља страх од тога да непознату особу, у овом случају пописивача, пусте у свој дом. Коровић је рекао да није важно где ће се обавити разговор са пописивачима.

"Нама је јако важно да ми попишемо сваког грађанина. Да ли ће то да се деси у његовој соби, у дневном боравку, у ходнику, или испред стана, у дворишту куће, заиста је мање битно! Ако из било ког разлога не желите да примите пописивача, није вам стан сређен, нисте усисали, нисте опрали прозоре, плашите се короне, не морате да примите пописивача. Пописивање можете да завршите и испред врата и у дворишту, на некој локацији која је за вас адекватна, ми ћемо у том случају да изађемо у сусрет", рекао је Петар Коровић.

Питање о броју деце

Оно што је важно напоменути јесте да је списак питања исти као што је био на попису становника 2011. године, али је додато питање о мушком фертилитету како би се истражио тај податак. Коровић је открио и зашто је ново питање јако важно.

"Јавила се национална потреба да се у наредном периоду проучава мушки фертилитет. Из тог разлога се појавило ново питање у пописници које од овог пописа постављамо и мушкарцима, а до сада смо га постављали само женама - о броју биолошке деце. А разлог је да би се у наредном периоду проучавао фертилитет, а самим тим утицало и на наталитет. Да покушамо да природни прираштај, ако не можемо да га окренемо у позитиван, бар смањимо тај негативан", истакао је Петар Коровић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ШИПТАРСКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: Заставе Албаније на улицама Дохе пред утакмицу Србија - Швајцарска (ВИДЕО)