МЕЊА СЕ ЛЕКЦИЈА О РОДУ И ПОЛУ: Седам од осам уџбеника биологије за осми разред има недостатке

Љ. БЕГЕНИШИЋ

05. 10. 2022. у 08:00

НЕДОСТАТКЕ у седам од осам одобрених уџбеника за биологију за осми разред основне школе, а који се односе на "биолошки смисао адолесценције" потребно је исправити.

МЕЊА СЕ ЛЕКЦИЈА О РОДУ И ПОЛУ: Седам од осам уџбеника биологије за осми разред има недостатке

Фото Д. Дозет

Ово је саопштио Завод за унапређивање образовања и васпитања, на основу резултата радне групе коју је оформио на захтев Министарства просвете. Ово значи да ће осмаци од наредне школске године учити из књига чији је садржај промењен у лекцијама у којима се обрађује полни и родни идентитет.

У Заводу истичу да је стручна комисија проверила наводе који су се чули у јавности о одређеним интерпретацијама у овим уџбеницима.

- Министарство просвете је, у складу са процедуром, претходно затражило и мишљење Националног просветног савета који је потврдио да уџбеници прате програм, али да се мора водити рачуна да ученици осмог разреда немају потребна предзнања из области психологије и социологије и да се та знања стичу током средњег образовања - истичу у Заводу.

Они даље наглашавају да су консултовани и Српско биолошко друштво, као и све катедре биолошких факултета. Завод је навео и да ће упутити образложење издавачима "Клет", Завод за уџбенике, "Едука", "Дата статус", "Герундијум", "Вулкан" издаваштво и "Нови логос", који су дужни да у одређеном року доставе заводу исправљен рукопис уџбеника.

Садржај уџбеника биологије за осми разред изазвао је велику буру у јавности због начина на који је у једној лекцији представљен полни и родни идентитет. Тако се у једној од лекција наводи да "временом свако од нас развија свој осећај припадности мушком или женском роду, то јест родни идентитет, те да се род и пол не морају нужно поклапати".

А у делу у коме се објашњава полни идентитет наведено је да постоје особе мушког пола, особе женског пола и међуполне особе, да је међуполност релативно честа и да међуполних особа има више него, на пример, риђокосих.

На ово је реаговао и патријарх српски Порфирије који је на молебану затражио од надлежних органа да се одмах повуку из употребе сви уџбеници у којима постоје лекције које пропагирају родну идеологију. Министар просвете Бранко Ружић вратио је уџбеник биологије Националном просветном савету на поновно разматрање.

ВАЖНО ИСПРАВИТИ ГРЕШКЕ

МИНИСТАР Ружић је, на питање о иницијативи "Двери" да се испита још осам уџбеника из других предмета, рекао да не би желео да меша ни политику, ни СПЦ у функционисање државног органа:

- Све што заслужује пажњу и угрожава наш врховни интерес везан за децу и садржаје које се њима нуде исправићемо ако буде потребно. Исправићемо све грешке које треба исправити, ако је то мишљење струке и науке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ПРИЧА ЗА НЕВЕРИЦУ: Бора је легендарни ХИТ написао за пет минута - на салвети, у кафани