ШАПИЋ: Опремљен простор за кућне љубимце постаће стандард у градским парковима (ФОТО)

Novosti online

04. 10. 2022. у 12:51

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда Александар Шапић обишао је данас ЈКП "Ветерина Београд" поводом Међународног дана заштите животиња. Он је том приликом поручио да ће Град Београд у наредном периоду у свим градским парковима, у којима постоје услови, уредити простор намењен кућним љубимцима. Градоначелник Шапић је подсетио да је у току израда Националне стратегије за побољшање услова и решавање питања напуштених паса, која би требало да буде завршена до краја године.

ШАПИЋ: Опремљен простор за кућне љубимце постаће стандард у градским парковима (ФОТО)

КП "Ветерина Београд"

- Желели смо да данас, када се обележава Међународни дан заштите животиња, дођемо у Ветерину Београд и поразговарамо са челним људима овог предузећа. Желимо да побољшамо услове за кућне љубимце у нашем граду, али наравно и услове за напуштене животиње. Што се тиче простора за кућне љубимце у градским парковима, биће направљен тим људи који ће се колегама из ЈКП „Градско зеленило“ обићи све београдске паркове. Након те анализе, у наредни градски буџет биће убачена ставка која ће резултирати изградњом простора за кућне љубимце у свим парковима где је то могуће. Тиме ћемо значајно унапредити садржај паркова и обезбедити боље услове за све суграђане који имају љубимце, али и за људе који можда имају одређени страх од животиња. На тај начин ће љубимци и њихови власници сигурно моћи да се понашају опуштеније, што исто важи и за суграђане који долазе у паркове другим поводом. Доста градских паркова већ има простор за кућне љубимце, пре свега за псе, али моја жеља је да то постане стандард – рекао је Шапић.

Он је напоменуо да постоји жеља да буде направљен до сада највећи простор за кућне љубимце у овом делу Европе у једном београдском парку.

– Биће то изузетно добро опремљен простор, са многим реквизитима, водом, песком и свим другим стварима које су потребне. Као што мислим да би теретана на отвореном требало да постане стандард у свакоом пару, такав случај би требало да буде и са простором за кућне љубимце. До краја године то ће бити урађено у два или три парка, а потом ће бити направљено тело које ће пописати све паркове и известити нас о могућностима изградње делова намењених кућним љубимцима, пре свега псима – додао је градоначелник Шапић.

Говорећи о изради Националне стратегије за решавање питања напуштених паса, Шапић је истакао да ће Град Београд бити прва локална самоуправа која ће тај документ имплементирати.

– Изложићемо јавности мере које мислимо да би требало да буду предузете. Ту мислим на чиповање паса, вакцинације, регистрације одгајивачница и свих других ствари које су стандардизоване у развијеним земљама. Мислим да Београђани то заслужују и чим Национална стратегија буде завршена ми ћемо предузети кораке везане за имплементацију. Верујем да ће све то у значајној мери смањити број напуштених паса, али и побољшати услове њиховог живота. Нажалост, може да се говори и о условима у којима власници држе своје псе, јер нажалост постоје азили са бољим условима од оних у којима живе неки власнички пси. Имати животињу није једноставно ни лако, јер у питању су жива бића са потребама и није довољно само да их понекад помазимо и нахранимо. Напуштене животиње на улици су изложене многим стварима и то је нешто против чега морамо имати јасну стратегију – истакао је први човек Београда.

 

Градоначелник је потврдио да је пројекат изградње гробља кућних љубимаца у току, као и да ће по завршетку радова бити предато на коришћење ЈКП „Ветерина Београд“.

– Такође, позабавићемо се питањем животиња које имају власнике, али не и одговарајуће услове. Постоје пси који имају лошије услове него у нашим прихватилиштима за напуштене псе. Све то стоји у Националној сратегији и по завршетку израде тог документа крећемо са имплементацијом – поручио је Шапић.

Директор ЈКП „Ветерина Београд“ Будимир Грубић је захвалио градоначелнику на посети, али и на томе што је, како је рекао, препознао све вишегодишње напоре Ветерине који се тичу смањења броја напуштених паса.

– Пси „луталице“, како се у колоквијалном говору називају пси без власника и дома, сведени су на свега један одсто. Све остало су, нажалост, напуштени власнички пси. Популација напуштених паса у ширем центру града је много мања него пре седам или осам година, али је наш циљ да исто урадимо и у Обреновцу, Сопоту, Младеновцу….Верујем да ће Национална стратегија допринети да будемо уврштени на листу земаља које су тај проблем апсолутно решиле – рекао је Грубић.


БОНУС ВИДЕО: СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ: Кућа знања и чувар српске културе и идентитета
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!