ВЕНЕЦИЈАНСКИ ДУХ НА СКАДАРСКИМ МАСКАМА: Док израда реквизита изумире, на северу Албаније радионица добија поруџбине из света

Биљана Дабић

02. 10. 2022. у 07:40

ЈЕДНА од највећих туристичких атракција Скадра је фабрика карневалских маски.

ВЕНЕЦИЈАНСКИ ДУХ НА СКАДАРСКИМ МАСКАМА: Док израда реквизита изумире, на северу Албаније радионица добија поруџбине из света

Фото Б. Дабић

Док у Италији, колевци карневала, израда маски на традиционалан начин изумире, венецијанске маске се већ 25 година производе у малој радионици у најсевернијем албанском граду. Улазак у њихов изложбени простор је одлазак у свет креације, сањарења, наговештаја експресије емоција.

Менаџер фабрике Ертон Рокај истиче да су остварили визију - у Албанији израђују карневалске маске које продају чак у осам продавница у Венецији. У скадарској фабрици кажу да им велике маске углавном наручују за казина, хотеле.... Коцкарнице из Лас Вегаса такође су муштерије скадарске радионице. Из ове фабрике маске су стигле у Париз, Енглеску, Аустралију, чак имају своје тржиште и у Кини... па и у Црној Гори, у сувенирници у Котору.

Ипак, највећи број маски наменски праве за познати карневал у Венецији.

На периферији Скадра за две и по деценије урађено је преко 1.700 другачијих модела маски за карневале. За сваку маску ради се посебан калуп. Процес израде је занатско уметнички дар. Потребан је низ умећа, од потапања папира у воду, фиксирања, па до украшавања.

Фото Б. Дабић

Приликом прављења венецијанске маске уметник прво треба да одлучи шта жели да покаже том маском, коју експресију ће маска имати, да ли ће то бити тужно или срећно лице, или лице без емоције. Након тога се прави модел у глини који се мора извајати од моделарског гипса, а када се то осуши добије се калуп.

У калуп се слаже посебан мекани папир, који дозвољава да са њим радите шта хоћете, те се могу правити облине, боре. Слажу се у слојевима, а између се наноси лепило. Користе се само природни материјали како би кожа могла да дише док је маска на лицу. Маска се суши и то на месту на којем има циркулације ваздуха да би сви слојеви били суви. Кад се осуши, маска се вади из калупа.

Фото Б. Дабић

Потребно је време за извлачење облика маске. Вишак се реже, затим следи финиширање, "отварање" очију. Најзахтевнија је декорација.

Боји се акрилним бојама, украшава се различитим декорацијама које су доступне или које сами радници направе. Маске се украшавају "сваровски" кристалима, перјем, чипкама, све зависи шта се жели маском показати и како треба да изгледа.

За једну једноставнију маску је потребно три-четири дана, али у колекцији се налазе и маске за чију израду је било потребно и до месец дана. Уметнички рад подразумева и инспирацију. Ако је радник уморан, он прави паузу и наставља посао тек кад се одмори.

Ова фабрика данас запошљава 35 радника. Сваки детаљ се израђује ручно. Пре него што почну са радом запослени у овој радионици се обучавају од три до шест месеци. Неки су завршили Факултет за уметност, али сликање на платну је другачије од рада у три димензије и изискује посебне вештине.

Менаџер Ертон Рокај, Фото Б. Дабић

Интересантно је да на изради једне маске ради 10 особа и свако од њих је задужен за неки конкретни део процеса. Тако се маска преноси са "стола на сто". Кад се бирају мотиви, често су им инспирација дела великих уметника као што је Густав Климт.

У цени маске се огледа однос времена и труда уложеног за израду. Тако у фабрици у Скадру маску можете купити за 25 евра, али задовољство за маскирање може да кошта и неколико хиљада евра. Што је маска већа и за њену израду утрошено више времена, она је и скупља.

Ако питате који модел маске је натраженији, у фабрици кажу да је на то питање тешко одговорити. Све се ради ручно и углавном су уникати... Чак и када се направе две-три маске истог мотива, разлика постоји јер ручна израда увек има посебан печат онога који предмет ствара.

Грозница карневала не јењава. У мистичном Скадру, на корак од Црне Горе, влада дух традиције венецијанских карневала. Улазница у изложбени простор кошта само три евра. Ако посетилац купи маску, улаз је бесплатан.

ИЗНАЈМЉУЈУ БАЛСКЕ ХАЉИНЕ

КРЕАТИВНОСТ и предузетнички дух у овој фабрици потврђују и тиме што баш у Скадру можете изнајмити карневалску, раскошну балску хаљину за јединствени плес под маскама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор