СРБИЈА МЕЂУ 10 ЗЕМАЉА СВЕТА КОЈЕ СУ НАЈВИШЕ НАПРЕДОВАЛЕ: Према извештају УН, наша држава испред 16 чланица ЕУ по развоју онлајн услуга

Novosti online

01. 10. 2022. у 11:16

СРБИЈА се налази међу 10 земаља света које су највише напредовале у дигитализацији јавне управе, испред чак 16 земаља чланица Европске уније по развоју онлајн услуга, према извештају Уједињених нација.

СРБИЈА МЕЂУ 10 ЗЕМАЉА СВЕТА КОЈЕ СУ НАЈВИШЕ НАПРЕДОВАЛЕ: Према извештају УН, наша држава испред 16 чланица ЕУ по развоју онлајн услуга

Фото УН

У овогодишњем издању јединственог глобалног извештаја Уједињених нација - "United Nations eGovernment Development Survey 2022 " - који садржи преглед стања и упоредно прати развој електронске управе у 193 државе чланице Уједињених нација, Србија се први пут нашла у групи земаља са највишим индексом развоја електронске управе на свету. Индекс развоја електронске управе (енгл. еГовернмент Девелопмент Индеx - ЕГДИ) Републике Србије оцењен је највишом оценом, као „веома висок“. Позиција Србије је унапређена за 18 места у односу на извештај из 2020. године, што је 8. највећи скок на ранг листи. Према вредности индекса, еУправа Србије је данас на 40. месту у свету и најбоља у региону. У односу на прошли извештај, Србија је напредовала толико да је сада испред појединих држава чланица Европске уније - Хрватске, Мађарске, Бугарске, Румуније, Чешке, Словачке.

 
Иначе ЕГДИ - индекс развоја еУправе је композитни индекс заснован на три засебна базна индекса која мере развој онлајн услуга (ОСИ), људске капацитете (ХЦИ) и телекомуникациону инфраструктуру (ТИИ). Вредност ових индекса може да буде „веома висок“, „висок“, „средњи“ или „низак“. И композитни и сви базни индекси Србије су оцењени оценом „веома висок“, а по вредности индекса онлајн услуга Србија се нашла на 26. месту у свету, и то испред високо развијених земаља као што су Канада, Швајцарска, Норвешка и чак испред 16 земаља чланица Европске уније – између којих и Немачка, Белгија, Ирска, Пољска, Португал, Хрватска, Грчка.
 
Индекс еПартиципације позиционира нашу земљу на 15. место на свету, а само три чланице Европске уније, и то Данска, Финска и Естонија имају партиципативнију онлајн интеракцију државе и грађана.

БОНУС ВИДЕО: Титова вила од 50 милиона долара
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ЗВЕРСКИ ПРЕТУЧЕН: Трагична смрт нашег великог глумца - мислили да је Ром, нису га препознали! Он потом тражио да их не гоне кривично