ГОРБАЧОВИЗАМ И ГЛОБАЛНА ПЕРЕСТРОЈКА: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о последњем председнику СССР-а

В.Н.

29. 09. 2022. у 22:12

КАО поводе за разговор о феноменима горбачовизма и глобалне перестројке Милорад Вукашиновић наводи недавну смрт последњег совјетског председника и појаву своје књиге „Глобална перестројка" о глобалној трансформацији светског поретка, напомињући како се термин перестројка односи на промену, односно,преображај моћи на Западу.

ГОРБАЧОВИЗАМ И ГЛОБАЛНА ПЕРЕСТРОЈКА: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о последњем председнику СССР-а

Фото: КЦНС

Термин „горбачовизам“ Вукашиновић је први пут срео у текстовима Александра Зиновјева који је нашироко писао о стању свести позне совјетске елите која је допринела распаду Совјетског Савеза. Овај догађај се на руском назива „развал" и Вукашиновић истиче како сликовитије означава процес будући да подразумева и утицај спољашњег фактора. 

Трагична фигура, али не и једина заслужна за „развал" Совјетског Савеза био је Михаил Горбачов, о чијем лику и делу постоје различите интерпретације.Од шездесетих година прошлог века у Совјетском Савезу појавио се идеолошки песимизам, а Хрушчов је низом изјава о томе како ваља стићи и престићи САД указивао на инфериорност Совјетског Савеза. 

Ове изјаве, што Вукашиновић сматра нарочито интересантном појавом, коинцидирају са великом светском кризом која се испољава на капиталистичком Западу. Горбачов је, као двоструки агент, био компромис између утицаја војске и партије. Оба пола била су сагласна у томе да је даље одржавање Источног блока скупо и непродуктивно, али имала су другачије слике о будућности државе. Војска се залагала за опстанак Совјетског Савеза, док је партијска врхушка инсистирала на деструкцији совјетске државе, а нарочито централне власти. Горбачов је, како Вукашиновић наводи, монополисао вођење спољне политике и има историјску одговорност за подржавање процеса „развала" СССР.

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића „Горбачовизам и глобална перестројка" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

БОНУС ВИДЕО:

ТИТОВА ВИЛА ОД 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Погледајте како изгледа једна од најстаријих вила у Њујорку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМО НАЈБОЉЕ ЈЕ ДОВОЉНО ДОБРО! Војин Ђорђевић креатор бренда ВОДАВОДА за “Новости”, у Катару, говорио о популарности српске воде