СИНДИКАТИ ЗАРАТИЛИ СА ДИРЕКТОРКОМ: У Клиници за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" три синдиката за данас најавила генерални штрајк

Б. Р.

29. 09. 2022. у 08:00

ТРИ синдиката запослених у Клиници за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" за данас су најавила генерални штрајк.

СИНДИКАТИ ЗАРАТИЛИ СА ДИРЕКТОРКОМ: У Клиници за психијатријске болести Др Лаза Лазаревић три синдиката за данас најавила генерални штрајк

Најављена обустава трајаће сат времена, Фото И. Маринковић

Скуп је после протеста упозорења одржаног пре недељу дана, за истим захтевом - да се смени в. д. директора болнице др Ивана Сташевић Карличић, заказан за 14.45, испред зграде клинике. Синдикати тврде да је тајминг пажљиво одређен, како би се минимално ометао рад Клинике. И в. д. директора др Сташевић Карличић, каже да нема говора о угрожавању процеса рада и збрињавања пацијената, да Клиника и све њене службе све време несметано функционишу и да је наводни штрајк заправо протест неколицине запослених и то ван радног времена.

Директорка негира и то да штрајк организују три синдиката:

- Два уопште нису регистрована на Клиници, а трећи јесте, али није репрезентативан, односно не окупља довољан број чланова у односу на укупан број запослених - наводи др Ивана Сташевић Карличић.

Докторка Љиљана Симић, представник једног од синдиката, каже да директорка, иако је штрајк најављен, није одредила минимум процеса рада:

- Пријавили смо штрајк свим надлежним, и полицији, чак и евентуалну шетњу до зграде Владе. Обезбедићемо хитне пријеме, прегледе, посете...

Сваки од синдиката има интерне захтеве, а заједнички је захтев за смену в. д. директора, који образлажу "мобингом, нарушавањем међуљудских и колегијалних односа у Клиници..."

- Све је до те мере нарушено да није могуће да се нормално ради - наводи др Симић.

- Са клинике је, управо због понашања в. д. директора, отишло 20 лекара, међу којима и доктори наука. Она циљано покреће дисциплинске поступке против неистомишљеника, затворила је адолесцентско одељење, које је било једно од централних за младе у Србији, пацијенти не добијају довољно хране, зими није било грејања...

Докторка Симић не може да каже колико запослених ће ступити у генерални штрајк, јер се "приступнице синдикатима чувају због безбедности":

- Захтев за смену је заједнички став свих запослених. Штрајк ће трајати сат времена.

Очекујемо реакцију надлежних. Ако она изостане, планираћемо следеће кораке.

Ивана Сташевић Карличић, Фото Танјуг

За наводе синдиката, др Ивана Сташевић Карличић, која има подршку УО Клинике, каже да су потпуно нетачни, и за њих не постоје докази:

- Све оно што је Клиника постигла у претходних пет година од када сам ја вршилац дужности директора је доступно, лако проверљиво и потпуно транспарентно. Захваљујући напорима огромне већине запослених успели смо да доведемо ниво квалитета услуге, рад са пацијентима на завидан ниво, а посебно смо поносни на све оно што смо за особе са менталним сметњама и све грађане учинили током периода јека пандемије. Да је заиста отишао број лекара који се наводи, не бисмо могли да организујемо рад ни да отварамо нове службе. Оптужбе су личне, произвољне и мотивисане нечасним и неморалним намерама појединаца. Ја се борим за све ове дивне људе са којима радим, да више никада не раде у условима у каквим сам их затекла. Знам да имам њихову подршку, а да се буне они који су навикли на нерад и јавашлук.

ВРАЋЕНИ ДУГОВИ, НА РАЧУНУ 305.000 €

В. Д. директора др Ивана Сташевић Карличић наводи да су од 2017. године враћена сва дуговања клинике, више од 2,5 милиона евра и да сада на рачуну имају 305.000 евра сопствених средстава. Поред обновљеног возног парка, реновирања клинике, исплаћених стимулација запосленима, увођења квалитетније исхране пацијентима, куповине пиџама, а све из сопствених средстава, клиника је, наводи она, отворила и нове службе за грађане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

РУШИ МИ СЕ СВЕТ: Прво оглашавање Бекуте о Мркином тестаменту (ФОТО)