ПОЕТСКИ И ЖИВОТНИ РЕЗОВИ ВАСКА ПОПЕ: Баздуљ говорио о једном од најзначајнијих српских песника

Новости онлајн

26. 09. 2022. у 21:46

НАСТАВЉАЈУЋИ низ предавања из циклуса „Археологија Атлантиде", Мухарем Баздуљ говорио је о животу Васка Попе – једног од најзначајнијих српских песника двадесетог века, који jе за живота стекао како европску, тако и светску славу.

ПОЕТСКИ И ЖИВОТНИ РЕЗОВИ ВАСКА ПОПЕ: Баздуљ говорио о једном од најзначајнијих српских песника

Фото: КЦНС

Васко Попа рођен је 29. јуна 1922.године  у Гребенцу, малом селу код Беле Цркве као Василе Попа. По етничком пореклу је био Румун.Основну школу и гимназију завршио је у Вршцу, након чега уписује Филозофски факултет у Београду, да би студије наставио у Букурешту и Бечу. 

По завршетку Другог светског рата дипломирао је на романској групи Филозофског факултета у Београду, где је немачки језик слушао код чувеног Пера Слијепчевића.

Попа је један од најпревођенијих југословенских песника, а и сам је преводио са француског језика. Његова поезија преведена је на највеће светске језике.

Умро је у Београду 1991. године и сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Био је ожењен Јованком Сингер, званом Хаша, којој је посветио све своје поетске збирке.

Предавање Мухарема Баздуља „Васко Попа: поетски и животни резови" може се  погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

БОНУС ВИДЕО:

МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ У КРАЉЕВУ: На 24. Спинер купу чак 200 макета и 50 такмичара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧАЧАК ПО ЧАЧКАЊУ, ПРИШТИНА ПО БОЛЕСТИ: Како су српски градови добијали ИМЕНА - прича о Младеновцу је нарочито занимљива