ОБЈАВЉЕНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА МЕСЕЦА: Метеоролог најавио кишни период - али и ново отопљење

Новости онлајн

25. 09. 2022. у 22:43

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило је на свом Фејсбук профилу најавио какво нас време очекује до краја септембра и најавио је нов нестабилан кишни период.

ОБЈАВЉЕНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА МЕСЕЦА: Метеоролог најавио кишни период - али и ново отопљење

Фото: Д. Балшић

- У првом делу следеће недеље промењљиво облачно и нестабилно уз честу појаву кише и пљускова. Падавине неће бити сталне и долазеће у налетима када осим кише може бити и грмљавинских пљускова, који сутра после подне понегде могу бити и врло јаки.

С обзиром да ће највећи део тих падавина бити конвективног порекла њихов распред ће бити доста неуједначем те од тога и стоје велике разлике у процени акумулиране количине кише, али генерално гледано југ, југозапад, запад и северозапад региона би требало добити највише, а исток најмање количине уз велике разлике на малом простору - пише Чубрило и додаје:

- Максимуми без већег колебања и углавном око просека за овај део године, од +17 до +23 степена Целзијса. Ветар ће прво бити јужни, а од уторка у окретању на западни и северозападни.

Он наводи и да ће око наредног четвртка бити на кратко стабилније, али би већ у петак после подне би могло доћи до премештања још једног, хладног, фронта који би нам донео погоршање, кишу, пљускове и мање захлађење.

- Почетком октобра би могла уследити страбилизација уз јачање антициклона и максимуми би на кратко понегде могли достизати и око +25 степени Целзијуса. Међутим, дугорочно гледан, модели нису склони неком дужем периоду сувог и топлог времена и већ око 05.10. стоји сигнал за могуће измештање антициклона ка северозападу Европе што би ка нама по његовој источној периферији могло покренути ново релативно хладно ваздушно струјање - објашњава метеоролог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУТРА ПОЧИЊЕ БОЖИЋНИ ПОСТ: Када се пости на води, када су дозвољени уље и вино и од чега се треба уздржавати осим мрсне хране