КРАЈИШКИ ВИШЕБОЈ У БАНАТСКОЈ РАВНИЦИ: Скакали удаљ и увис, надвлачили клип, пењањали се уз стожину... (ФОТО)

Јелена Ј. Баљак

09. 09. 2022. у 09:33

ПРЕ једног века, у мало село Селеуш, у општини Алибунар, у ком претежно живе припадници румунске националне мањине, доселило се шездесетак српских добровољаца из Херцеговине и Лике.

КРАЈИШКИ ВИШЕБОЈ У БАНАТСКОЈ РАВНИЦИ: Скакали удаљ и увис, надвлачили клип, пењањали се уз стожину... (ФОТО)

Фото Ценатар за културу Алибунар

Они су за заслуге у Првом светском рату добили по пет хектара сеоског земљишта и ту засновали своја огњишта. Судбина је хтела да им се седам деценија касније придружи много више сународника, који, међутим, нису дошли својом вољом, већ су их "довела" ратна дешавања током деведесетих година минулог века. И, ту у Селеушу, лепом јужнобанатском месту пронашли су своје сигурно уточиште.

Те стамене Крајишнике и Херцеговце, и њихове потомке, било да су им преци дошли после Великог рата или су и сами стигли у последњој деценији 20. века, све заједно веже носталгија за постојбином. Зато су, удружени и сложни, 2016. године основали манифестацију "Селеушки вишебој". На њој, осим такмичења у древним спортским дисциплинама, којима су њихови преци међусобно "мерили" снагу, негују и фолклорну и кулинарску традицију свог завичаја.

Постала је већ традиција да се почетком септембра у овом селу, тачније у сеоском насељу Колонија, окупљају Крајишници из целе Србије, Лике, Далмације. Надмећу се у бацању камена с рамена, скоку удаљ и увис, надвлачењу клипа и конопца, пењању уз стожину, трчању по брвну и у џаковима, као и у атрактивном боју на брвну. Неизоставно је и такмичење у балотама (боћање), што их разликује од свих оваквих вишебоја, који се организују у нашој земљи.

- Из поштовања према крајишким коренима, момци из села су најпре учествовали на сличним зборовима у Босни и по Војводини. Своју манифестацију, једину такву у јужном Банату, направили смо како бисмо могли да узвратимо сва та гостопримства, али и да бисмо научили нашу омладину старим вредностима. Сада са поносом можемо да кажемо да је "Селеушки вишебој" једно од омиљенијих крајишких такмичења - објашњава нам Марко Косовац (27), један од организатора.

Минулог викенда одржан је пети вишебој, али први после пандемије ковида 19. Био је то празник за цело село и повод да они који су на привременом раду у иностранству баш у то време дођу у родно место на одмор, да би се сви заједно дружили и евоцирали успомене.

- "Селеушки вишебој" је јединствена туристичка и спортска манифестација нашег краја, која чува од заборава дух традиционалних крајишких спортских игара. Учествовало је више од 150 такмичара из целе Србије, што је највише до сада. Такмичили су се и најмлађи у дечјим категоријама. За њих су организоване трке у џаковима и са јајетом у кашици, као и трчање по брвну - каже Татјана Ђурђевић, директорка Туристичке организације општине Алибунар.

Када се укрсте снага и ум, и најтеже препреке лако се превазилазе. То доказују сви вишебојци. Тада ни пењање уз пет метара високу стожину (дрвени стуб око ког се лагерује сено), не представља проблем. Бар тако изгледа када то ради Јован Ступар из Банатског Великог Села. Он је у тој најтежој дисциплини неприкосновен. На ком год се такмичењу појави, освоји злато. Тако је било и на овогодишњем "Селеушком вишебоју" јер се уз стожину попео за шест секунди.

Ипак, највећу пажњу публике и најгласније навијање увек, по правилу, изазива најмасовнија дисциплина - надвлачење конопца. А домаћи вишебојци, као прави домаћини, препустили су победе својим гостима, како би и следеће године дошли на дружење уз крајишку музику и богату закуску.

ОД ЛИВАДЕ НАПРАВИЛИ ПАРК

"СЕЛЕУШКИ вишебој" се одржава на пољани у сеоском насељу Колонија. Ту од првог такмичења стоји и бандера, коју су организатори купили од "Електровојводине", за дисциплину пењање уз стожину. Временом је та пољана претворена у леп парк, који су мештани сами уредили захваљујући новцу прикупљеном током ове манифестације. Посадили су дрвеће, направили летњиковац и мали терен за фудбал, а општина Алибунар је направила и дечје игралиште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Новак Ђоковић и Карлос Алкараз изашли на вечеру пред међусобни меч који ће пратити цела планета (ФОТО/ВИДЕО)