ОРФЕЈ И СИРЕНЕ ИДУ КУЋИ: Музеј Гети из Лос Анђелеса мора да врати Италији древне скулптуре

М. КРАЉ

15. 08. 2022. у 18:00

МУЗЕЈ Гети из Лос Анђелеса обзнанио је да ће морати да врати групу од три скулптуре, урађене у теракоти, а настале између 350. и 300. године пре нове ере, као и још четири експоната, која су била украдена и прошверцована из Италије.

ОРФЕЈ И СИРЕНЕ ИДУ КУЋИ: Музеј Гети из Лос Анђелеса мора да врати Италији древне скулптуре

Фото АП

Група статуа, великих димензија, позната под именом "Орфеј и сирене", већ ја уклоњена са поставке и у току су припреме за њихов пренос у Рим, током септембра.

Ови антиквитети су међу најпознатијима које поседује институција, настала из збирке чувеног нафтног магната и страственог колекционара уметнина и старина Џ. Пол Гетија (1892-1976). Та тријада од теракоте, коју чине једна мушка и две женске фигуре, према писању "Лос Анђелес тајмса", била је изложена у Вили Гети, од тренутка када је купљена од једне, сада већ затворене, банке у Швајцарској, 1976. године.

Милијардер је за скулптуре платио 550.000 долара, а на препоруку Јиржија Фрела, чешко-америчког археолога, главног консултанта ове америчке институције, која ће временом прерасти и у најзначајнији центар за грчку и римску уметност у САД. Касније је Фрел морао да поднесе оставку, јер је откривена пореска манипулација коју је смислио да би проширио збирку.

Фигуре од теракоте, како се наводи, највероватније порекло воде из јужне Италије, а према мишљењу стручњака из Гетија, биле си намењене украшавању гробног места. Јер, тако велике фигуре, које су у време настанка биле обојене јарким колоритом, карактеристичне су за грчке колоније у томе делу Апенинског полуострва. Тачније, верује се да потичу са подручја Таранта, у регији Пуља. Још од 2006. "Орфеј и сирене" налазе се на листи украдених артефаката које Италија потражује. Њиховом повратку у Рим претходила је истрага коју је водио Метју Богданос, начелник службе за спречавање трговине антиквитетима, при тужилаштву Менхетна.

Са италијанским министарством културе Гети музеј је договорио и враћање осталих експоната, међу којима је и уље на платну "Пророчиште" Камила Миола из 1881, јер су стручњаци утврдили да су и они били украдени и нелегално однети из Италије. Иначе, крајем прошле године у Италију је враћено 260 етрурских, грчких и римских артефаката, који су завршили у америчким музејима, приватним колекицијама и аукцијским кућама, након што су прошверцивани са Апенина.

Ови експонати били су изложени у недавно отвореном Музеју спасене уметности, који је своје место нашао у Диоклецијановим купатилима у Риму. Пре него што су изнети из Италије, већину су, током осамдесетих година 20. века, откопали пљачкаши гробова, такозвани "томбароли". Међу тим уметнинама је била и једна древна римска скулптура, коју је купила Ким Кардашијан.

РАДОСТ КОЛЕКЦИОНАРСТВА

МИЛИЈАРДЕР познат по својој шкртости колекционарством је почео да се бави касних тридесетих година 20. века, када је почео да купује намештај из Француске 18. века.

Написао је неколико књига о колекционарству - "Европа и осамнаести век","Избор колекционара: Дневник уметничке Одисеје кроз Европу", и "Радости колекционарства". Због цицијаштва је, кажу, оштетио и колекцију, јер је одбијао да плати пуну цену. Ипак, иза себе је оставио више од 600 уметничких предмета, међу којима су слике Рубенса, Тицијана, Гејнсбороа, Реноара, Тинторета, Дегаа и Монеа. Сви предмети из збирке су, после његове смрти, пребачени у Музеј Гети и Вилу Гети у Лос Анђелесу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку