НОВИ СИМПТОМ КОРОНЕ ЗБУНИО ЛЕКАРЕ: Заражени се све више жале на бол у леђима

Novosti online

12. 08. 2022. у 12:10

НОВИ талас короне је осим повећаног броја заражених донео и нови симптом. Физиотерапеути имају пуне руке посла, а на масажу треба да чекате и до неколико дана.

НОВИ СИМПТОМ КОРОНЕ ЗБУНИО ЛЕКАРЕ: Заражени се све више жале на бол у леђима

Фото: Free Images Pixabay

Наиме, како је недавно објаснио доктор и државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, симптоми код тренутно инфицираних короном трају краће, и сада се углавном задржавају у горњем респираторном тракту, док је најновији симптом који је приметан бол у леђима, све зачудио.

- Такозваној лепези симптома нема краја. Људи се сада жале на гушобољу, кашаљ, малаксалост, док код деце имамо и јављање дијареје. Ново је да се као симптом сада појавио и бол у леђима на који се жали доста пацијената - казао је доктор Ђерлек.

Поменути нови симптом, тачније бол у леђима, навео је многе новозаражене да се последњих недеља за стручну помоћ обрате управо физиотерапеутима широм Србије како би решили свој новонастали проблем.

- Последњих месец дана имамо толико пацијената који се жале на некарактеристичан бол у леђима, посебно на болове тзв. трапезастих мишића. Док се још увек није знало да је бол у леђима нови симптом ковида, сви смо те болове приписивали данашњем начину живота. Болови у том пределу, али и у целим леђима јављају се због предугог седења, неправилног држања тела, али и стреса. Самом појавом ковида људи су се нашли у веома стресној ситуацији, са којом се нису сви исто носили - испричала је за Блиц физиотерапеут Јелена Јовановић.

- Неретко људи у стресним ситуацијама несвесно заузимају лоше држање. Подижу рамена и ротирају их према унутра. То је неуромускуларни одговор на стрес. Јер ми иако нисмо свесни или не желимо да признамо да смо под стресом, наше тело га итекако препознаје и реагује, а ова ситуација узрокује мишићну тензију и јавља се бол - каже Јовановић.

Вежбе важне колико и масажа

Људима који су преболовали корону физиотерапеути препоручују да се већ две недеље након прележаног вируса јаве њима за стручну помоћ, те објашњавају шта је потребно претходно урадити како би сам поступак лечења био делотворан, као и којим пацијентима они највише могу бити од помоћи.

- Потребно је урадити све лекарске прегледе, како бисмо били сигурни да не постоје ограничења и ризици који би негативно утицали на људе који су преболовали корону. Важно је после пре- лежаног вируса свом телу дати времена да се опо- рави пре него што крену са вежбањем - истичу у једном центру за масажу и релаксацију и додају да је најтежи опоравак код хоспитализованих пацијената јер због смањеног нивоа физичке активности имају слабију кондицију и нижу толеранцију на вежбање.

Њима се за почетак препоручују масаже до потпуног опоравка када могу почети са прилагоденим тренинзима.

Бол је симптом

Навала на масажу носи са собом и ризик, јер људи често бол у леђима не препознају као аларм за ковид, већ нормално обављају своје свакодневне активности, а самим тим и шире заразу.

Колико је ситуација озбиљна говори број од око 7.000 заражених. Многи и не знају да су позитивни. Док неки не очекују да добију неке тегобе и немају их, они се и не тестирају. Тестирају се они који имају тегобе, који су осетљивог имунитета.

- Нисмо до сада имали случај да нас клијенти, који долазе на масажу и вежбе, заразе короном, могу рећи да смо имали среће, јер је заиста много оних који долазе са болом у леђима, а да им је узрок бола непознат. Водимо максимално рачуна о хигијени, редовно дезинфикујемо простор, столове за масажу, справе за вежбање... Иако маске нису на снази, ми их користимо и због нас и због клијената, посебно оних старијих који су већ због својих година у ризичној групи. Људи углавном мисле да је млада популација та која одлази на масажу, али ми имамо клијенте свих генерација - истичу у центру за масажу и рекреацију на Врачару.

Сваки трећи тестиран студент позитиван

Докторка Мила Паунић, епидемиолог Студентске поликлинике у Београду, рекла је за РТС да је од половине јуна до краја јула растао број заражених коронавирусом међу студентима, па су пре две недеље имали половину позитив- них међу онима који су урадили тест. Сада је тај проценат нешто нижи - инфицирана је трећина тестираних.

- То значи да имамо мало смањење, али проценат од 33 одсто је још увек јако висок - истиче др Паунић.

Каже да млади углавном имају благу клиничку слику, али да има и оних са високим температурама, који по неколико дана имају тегобе. Од симптома међу студентима најдуже је присутан бол у грлу.

- Почетком школске године очекује се и већи број зараже, них међу студентима.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА СИТУАЦИЈА НА САХРАНИ У СРБИЈИ: Младић је носио крстачу - осећао се чудно због онога што је на њој писало