СВЕ ШТО ВИДИ МОЖЕ И ДА НАПРАВИ: Пензионер Божидар Панић (77) из Пирота и у трећем добу активан и иновативан као у млађим данима

В. ЋИРИЋ

11. 08. 2022. у 06:30

БОЖИДАР Панић (77), некадашњи "Тигров" радник, и у трећем добу активан је и иновативан као у млађим данима.

СВЕ ШТО ВИДИ МОЖЕ И ДА НАПРАВИ: Пензионер Божидар Панић (77) из Пирота и у трећем добу активан и иновативан као у млађим данима

Фото В. Ћирић

Они који га у Пироту познају кажу да може да уради све оно што очима види и да има "златне руке". Последње што је направио је ручна преса за брикете, коју је осмислио и од неколика парчета метала израдио пре него што су овакве и сличне справе могле да се виде по интернету.

- Било је много папирног и картонског отпада по кући и у комшилуку, па сам о некој врсти ручне пресе почео да размишљам пре десетак и више година. За брикете које правим потребни су отпадни папир, старе новине, пиљевина од сеченог дрвета и вода. Све то покупим, ставим у воду, кад одстоји један дан, измиксам ручно и после иде пресовање за које не треба ни струја ни хидраулика. Откад је ова моја преса прорадила очистио сам кућу од отпадног папира и картона, а брикети добро послуже током зиме. Нико се на новинама и картону није огрејао, али су добри да одржавају или подигну температуру у котлу и приштеде дрва - каже Панић који "сировину" за своје брикете прикупља и у комшилуку.

Да су у праву они који тврде да Панић има златне руке и да је у стању да направи све оно што очима види, говори и чињеница да нико од овдашњих мајстора није узео његов динар.

Сам је средином прошлог века направио кућу, комплетне инсталације за парно грејање и то у време када су се цеви постављале уз помоћ нарезница и "пионира", урадио је електрику.

- Као младић сам отишао у Београд у печалбу и радио у једној грађевинској фирми. Помно сам гледао како се зида, нивелише, бетонира, разводе и везују инсталације за струју, воду и све остало. То ми је био велики изазов и после када сам се вратио у Пирот и направио властиту кућу одлично ми је послужило да сам урадим многе ствари - прича Панић који је прошле године остао без супруге Добриле са којом је изродио двоје деце и унучад.

Фото В. Ћирић

Осим "грубих" послова, овом сениору од руке је ишла и механика, али и поправка електричних кућних уређаја. Пре више од пет деценија, када је имао "Томосов" тробрзинац, сећа се да је сам променио карике и од тада се заинтересовао и за механику.

- Мотор је почео слабо да вуче. Одвезао сам га код мајстора, он ми је за поправку потражио готово пола плате. Вратио сам се се кући и сутрадан отишао по делове. Уз оно мало алата што сам имао, поправио сам га и тако се спасао трошкова. Од тада сам многим пријатељима и познаницима поправљао моторе, бицикле, пумпе за воду, бојлере, косилице и сличне машине - каже Бошко и додаје да је за успех у животу, али и опште здравље, потребна упорност, као и свакодневни рад којим се одржава физичка и ментална кондиција.

ИЗВУКАО ЦЕВ ИСПОД ТЕМЕЉА

БОЖИДАР још увек препричава један случај, када је помогао комшији коме је пукла водоводна цев која се стицајем разних околности налазила испод целе дужине куће.

Садашњи мајстори би овај проблем решили тако што би је једноставно "умртвили" и поставили нову. Он је уз помоћ дизалице којом се на аутумобилима мењају гуме, и једне дашчице, успео да извуче напуклу цев и да истовремено уместо ње, уз помоћ истог алата, постави нову. Цев је иначе била дугачка десетак метара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)