АВИОНИ И РАКЕТЕ ЈАЧАЈУ МОЋ СРБИЈЕ: Страни аналитичари високо вреднују нашу војску и потврђују тренд њеног даљег напредовања

Р. ДРАГОВИЋ

10. 08. 2022. у 09:00

ВИШЕГОДИШЊИ континуирани раст војног буџета, снага и извозни потенцијал домаће наменске индустрије, као и опремање савременим наоружањем и војном опремом - фактори су који су Србију сместили на 61. место у свету по снази војне моћи.

АВИОНИ И РАКЕТЕ ЈАЧАЈУ МОЋ СРБИЈЕ: Страни аналитичари високо вреднују нашу војску и потврђују тренд њеног даљег напредовања

Све више модерног оружја стиже у јединице, Фото Танјуг

Рангирање су израдили стручњаци америчког специјализованог сајта Global Firepower, а у вредновању снаге оружаних снага мерили су више од 50 фактора. Амерички аналитичари су утврдили и да нашу земљу карактерише тенденција даљег развоја.

Србија, по овом редовном годишњем истраживању које је под лупу ставило укупно 142 државе у свету, иза себе је оставила Хрватску (62. место), БиХ (123), Црну Гору (132) и Северну Македонију (135). Тик је иза Аустрије, која је на 59. позицији, и Мађарске, која је за четири позиције боље пласирана.

Даље јачање оружаних снага Србије познаваоци војне проблематике виде у наставку повећаног издвајања за одбрану, даљој модернизацији и опремању савременим средствима из домаћег развоја.

Војни аналитичар и председник Центра за геостратешка истраживања и тероризам Владе Радуловић објашњава да је на овакав пласман Србије на Global firepower листи утицао вишегодишњи појачани војни буџет, раст извоза наоружања и сложене опреме, али и последње велике набавке наоружања и средстава из увоза.

- Процес модернизације последњих година највише је био видљив у домену Ратног ваздухопловства и ПВО. Набављени су "мигови 29", већи број хеликоптера, као и ракетни системи земља-ваздух "Панцир" и ФК-3. Тежиште опремања последњих месеци помера се ка копненој војсци, што вероватно није промакло америчким аналитичарима који су радили на рангирању. Није занемарљива ни чињеница да се јединице опремају средствима из домаћег развоја и производње, што је такође фактор у оцењивању војне снаге.

Наш саговорник подсећа да је у последњих неколико година Војска Србије добила неколико домаћих појачања - самоходне хаубице "нора", возила "лазар" и "милош", хибридни артиљеријско-ракетни систем "Пасарс"... Такође, у оружане снаге ушле су и француске ракете "мистрал" и руске типа "корнет". Потписани су уговори о куповини додатне количине руских борбених хеликоптера.

- Прогноза о тенденцији даљег јачања темељи се и на најави набавке новог вишенаменског борбеног авиона, који ће Србију још боље позиционирати на овој листи. Ескадрила ових летелица биће окосница снаге у ваздуху најмање неколико деценија. Подразумева се и да све ово мора да прати и адекватан статус и стандард официра и војника.

Све више модерног оружја стиже у јединице, Фото Танјуг

Српске оружане снаге у последње време осетан помак направиле су и у развоју и примени савремених средстава - беспосадних платформи. У сарадњи са Кином развијају се борбени дронови, а постоји и најава набавке из Турске. У плановима развоја система одбране, своје место има и примена роботике и вештачке интелигенције, као и усмерење ка куповини средстава за електронску борбу и ометање непријатељских радара и других савремених уређаја.

ПОЛИТИКА МЕЊА СНАГУ ДРЖАВА

РАНГ-листа Global firepower саставља се на основу десетина директних и посредних параметара који утичу на снагу једне армије. Узима у обзир и географски положај, природна богатства, дужину граница, економску моћ и животни стандард и слично. Ипак, анализа сагледава сваку државу, односно војску појединачно, иако у реалности припадност војним и политичким савезима драстично мења војну моћ сваке државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (5)

ЧИСТ БЕОГРАД - ЧИСТА ПОБЕДА: Компанија Меридиан и студенти ФОН-а наставили велику еколошку акцију и УЛЕПШАЛИ ПРЕСТОНИЦУ!