ОДОЛЕВА 200 ГОДИНА: Рестаураторски радови на цркви брвнари у Цветкама код Краљева

Г. ЋИРОВИЋ

10. 08. 2022. у 09:16

ЗАХВАЉУЈУЋИ средствима из градског буџета, ове године Завод за заштиту споменика културе Краљево реализује пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на цркви брвнари у селу Цветке на падинама Котленика, недалеко од града на Ибру, како би сачувао аутентичан изглед овог значајног споменика културе.

ОДОЛЕВА 200 ГОДИНА: Рестаураторски радови на цркви брвнари у Цветкама код Краљева

Фото Г. Шљивић

Црква брвнара у селу Цветке саграђена је почетком 19. века и посвећена је Светој Богородици. Подигнута на месту старије цркве брвнаре, која је страдала у време борби за ослобођење од Турака. Легенда каже да су је, заправо, мештани за једну ноћ пренели из суседног села Обрве, како би је спасли од турског пустошења и паљења и потом је поставили на овом скривеном, шумовитом месту на обронцима Котленика. У порти цркве налазе се звоник, споменик и спомен-соба чувеног Карађорђевог мегданџије Јована Курсуле, бројни крајпуташи као и новији храм Светог апостола Павла, подигнут 1964.

Фото Г. Шљивић

- Успели смо да спроведемо радове на заштити кровног покривача и кровне конструкције која је била делимично оштећена. Обавили смо замену оштећених делова како бисмо сачували аутентичност архитектуре. Црква је у потпуности заштићена средствима против црвоточине и премазима који ће импрегнирати дрво којим је саграђена. Изведени су и припремни радови за постављање пода, а предстоји нам постављање оригиналних плоча квадратних димензија у унутрашњости цркве - каже Катарина Грујовић Брковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Према њеним речима, данашња црква брвнара саграђена је 1824. године, о чему постоји податак из архивске грађе који сведочи о томе да је у том периоду мајстору исплаћено 500 гроша и 20 пара за изградњу. Поправљана је и дорађивана до 1880, када је добила данашњи изглед.

Фото Г. Шљивић

- Веома је значајан њен иконостас који се до данас чува у цркви и који потиче из старије цркве из 1812.  - наглашава директорка Завода. - О томе нам сведочи изузетно значајан запис на једној од престоних икона на иконостасу који показује да је војсковођа из Првог српског устанка Лазар Мутап, страдао 1815, првобитној цркви поклонио иконе.

Фото Г. Шљивић

ВОЈВОДА КУРСУЛА

У порти цркве у Цветкама налази се и гроб војводе Јована Петровића Курсуле, једног од највећих српских јунака, чувеног мегданџије и Карађорђевог саборца у Првом српском устанку. Славни војвода живео је једно време у Цветкама где је и сахрањен пошто је подлегао ранама задобијеним у боју на Делиграду 1813. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ТАТА ПОНОСАН: Ћерка легендарног фолкера постала шампион света: То ми је најважније тренутно!