Воће без остатака пестицида у Маxи супермаркетима

Промо

09. 08. 2022. у 16:00

СПЕЦИЈАЛНЕ сорте лубеница и диња које се могу пронаћи у Маxи супермаркетима широм земље, први су артикли у Србији са званичним сертификатом и жигом гаранције „Без остатака пестицида“.

Воће без остатака пестицида у Маxи супермаркетима

Фото: Промо

Ова иновација на тржишту резултат је дугогодишње сарадње компаније Делез Србија и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и стратегије компаније у области здравије исхране. Специјалне сорте лубеница и диња долазе из Ашање са пољопривредног газдинства Горана Блануше и први су у низу артикала без остатака пестицида који ће се у наредном периоду наћи на рафовима овог трговинског ланца.

Управо је Пољопривредни факултет, као водећа високообразовна установа у области пољопривреде и сродних наука, али и учесник у овом пројекту, био домаћин панела на тему постављања иновативних стандарда безбедности хране у примарној производњи, а на њему су учествовали проф. др Илија Ђекић, шеф катедре за Управљање безбедношћу и квалитетом хране Пољопривредног факултета, Немања Ненић, руководилац квалитета и интегритета производа компаније Делез Србија и Горан Блануша, пољопривредни произвођач.

Панелисти су јавности представили нове техничко-технолошке мере примењене у овом производном процесу, које су довеле до елиминације остатака пестицида у воћу, са акцентом на важност строге контроле квалитета и безбедности хране и то у свим сегментима – од узгоја, преко дистрибуције и складиштења, до позиционирања у продавницама.

Пољопривредни факултет као водећа научна установа у Србији у области производње хране у целокупном ланцу снабдевања је понудила домаћој индустрији хране један иновативан приступ управљања безбедношћу хране. Концепт „Без остатака пестицида“ је приступ који подразумева проверу добре пољопривредне праксе код примарних произвођача заједно са лабораторијским анализама које имају за циљ да потврде да производи не садрже остатке пестицида. На тај начин, факултет као непристрасна установа омогућује пољопривредним произвођачима да уколико задовоље строге критеријуме добију сертификат и постану носиоци жига гаранције „Без остатака пестицида“ - објаснио је проф. др Илија Ђекић, шеф катедре за Управљање безбедношћу и квалитетом хране Пољопривредног факултета.

Фото: Промо

Сарадња са домаћим газдинствима, свеобухватан процес контроле од поља до трпезе као и сталне иновације активности су у које компанија Делез Србија континуирано улаже како би до купаца стигли проверени и квалитетни свежи производи. Тако је као свој стратешки циљ поставила редукцију употребе и количине пестицида у воћу и поврћу, те кроз сарадњу са Пољопривредним факултетом развила иновативни концепт „Без остатака пестицида“. Као резултат споја науке и привреде овај концепт обухвата примену нових технологија у производњи воћа и поврћа којим се обезбеђују производи који не садрже остатке пестицида.

Као лидер на тржишту трудимо се да континуирано превазилазимо очекивања наших купаца који су навикли да у оквиру Маxи пијаце увек могу да пронађу проверен и квалитетан свеж асортиман. Свесни одговорности коју имамо непрестано улажемо напоре да на тржишту будемо креатори добре праксе и обезбедимо здравије воће и поврће високог квалитета. То је, пре свега, резултат дугогодишњег рада и партнерстава са локалним произвођачима али и континуираног улагања у иновације у сарадњи са бројним стручњацима и акредитованим институцијама. Једна од њих је управо „Без остатака пестицида“ концепт захваљујући ком смо омогућили да се у нашим продавницама сада може пронаћи воће без остатака пестицида. За сада је овај концепт примењен у производњи лубеница и диња са локалног газдинства Блануша са крајњим циљем обезбеђивања широког асортимана воћа и поврћа без остатака пестицида, тачније где год нам начин узгоја и производње то омогућавају – изјавио је Немања Ненић, руководилац квалитета и интегритета производа компаније Делез Србија.

Фото: Промо

Пољопривредно газдинство Блануша из сремског села Ашања једно је од 200 домаћих произвођача воћа и поврћа који партнерски сарађују са компанијом Делез и чији се производи налазе на пијацама Маxи супермаркета. Развијајући и ширећи своју производњу заједно са овим трговинским ланцем, Блануша данас представља највећег произвођача лубеница на Балкану. На овом имању узгајају се и специјалне сорте лубеница - бесемена, са наранџастим срцем, жутим срцем, жута са жутим срцем, као и диња - краљевске, лимун и беле диње. Захваљујући иновативној технологији развијеној од стране Пољопривредног факулета и примењеној у процесу њихове производње, управо ове сорте први су артикли који носе сертификат и жиг гаранције „Без остатака пестицида“.

Била ми је изузезно велика част да будем учесник у овом пионирском подухвату на нашем тржишту. Са компанијом Делез сарађујем већ годинама уназад и до сада смо заједно напредовали и расли у свим сегментима, тако да нисам имао никакву дилему када су ме позвали да будем први који ће на свом газдинству узгајати сорте по новој технологији која омогућава да финални производи буду без остатка пестицида. Поносан сам што смо у томе успели и што ће управо лубенице и диње са моје њиве бити прве које носе сертификат „Без остатака пестицида“ на тржишту – истакао је Горан Блануша, пољопривредни произвођач.

Партнерски однос са локалним добављачима и пружање купцима широког асортимана домаћег воћа и поврћа са најбољих локалних фарми, стратешки су модел пословања компаније Делез Србија. Заједно са више од 200 произвођача воћа и поврћа у Србији, Делез Србија у континуитету подиже ниво квалитета и унапређује асортиман у својим продавницама. Са локалним добављачима свакодневно ради на унапређењу процеса производње, квалитета и безбедности производа, и то кроз консалтинг, обуке и подршку добављачима како би заједнички наставили са унапређењем квалитета производа и нивоа услуга.

Тако је применом нових иновативних технологија у процесу производње као и постављањем стандарда у контроли пестицида, Делез Србија наставила са континуираним унапређењем асортимана по мерилима модерног купца и поверењем које гради дуже од 20 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ Сахрањен младић који је бринуо о 40 паса: Дао си живот за шапице! Злотвори ти више не могу ништа