ЖАКЛИНА "ВЕЗЕ" КАМЕНЕ ГОБЛЕНЕ: Tражећи утеху због губитка беба, домаћица из Врањске Бање осмислила необична уметничка дела (ФОТО)

Ј. СТОЈКОВИЋ

14. 07. 2022. у 10:57

ЗРНО по зрно погача, каменчић по каменчић уметност!

ЖАКЛИНА ВЕЗЕ КАМЕНЕ ГОБЛЕНЕ: Tражећи утеху због губитка беба, домаћица из Врањске Бање осмислила необична уметничка дела (ФОТО)

Фото Ј. Стојковић

Овако, уз неизбежан осмех, Жаклина Антанасијевић (52), домаћица из Врањске Бање, објашњава свој необичан хоби - прављење "камених гоблена", који неке изненаде, неке оставе без текста... Сигурно је само да мало ко остане равнодушан према нечему што је, како каже, сама створила како би кроз уметност лечила душу.

- Све је почело пре 25 година и данас не знам број ових, како волим да их зовем, камених гоблена, који су многе усрећили и који красе многобројне домове широм света, али и православне храмове у нашој земљи - каже Жаклина.

Жаклина Антанасијевић, Фото Приватна архива

Када је упознају и виде њено насмејано лице, људи никада не би могли да наслуте какву патњу у срцу носи ова жена. Рођена је и живи у Врањској Бањи, мајка је одраслог сина, али са собом носи тугу у срцу јер је једна од мајки која сумња да су јој деца украдена после порођаја. Реч је о две девојчице, близнакиње.

- Када бијете такву битку за истину, а истовремено вас цео свет гледа као да сте полудели јер су вам деца умрла, онда нема другог начина осим да своју бол, веру и наду да ћете некада загрлитии отету децу преточите у нешто. Свака од ових слика је буквално састављана каменчић по каменчић, а камен је за мене нешто врло битно, он је упијач мојих емоција - каже ова самоука уметница из Врањске Бање.

Фото Ј. Стојковић

Фото Ј. Стојковић

Жаклина објашњава да њени камени гоблени представљају спој две технике јер се не могу назвати ни пескарењем, ни мозаиком. Каже да није уметница нити жели да полемише о уметничкој вредности својих слика. Ипак, кроз шалу се присећа да су њени најближи били врло забринути када је почела да довлачи камење у кућу.

- За мене камен није само камен, текстура, боја, нијанса. Ходала сам и сакупљала камење по Бањи, потом га ломила и обрађивала и од тога правила моје гоблене. Никада нисам рекламирала свој хоби. Више сам поклонила него продала слика, али, просто је, она чувена реклама "од уста на уста" учинила своје - прича ова жена.

Инспирација су јој људи, догађаји, пејзажи. Ради и по наруџнбини, али постоји нешто што је дирне и ти су јој радови, како каже, најуспешнији.

- Прва слика коју сам урадила је лик Светог Саве. Био је то поклон мом пријатељу из Београда. Нисам могла да верујем да сам успела да ту слику тако урадим, али, нажалост, немам ни фотографију тог свог првог дела - каже Жаклина.

Потом су се низали радови, она је радила не мислећи о томе да је то неки посао, своју тугу је утапала у камен и ретко коме о томе говорила.

- Сада више купујем каменчиће него што их "довлачим" у кућу. Понекад могу за један дан да урадим слику, а понекад то траје данима. Нема правила, али углавном их радим у једном даху, на већ припремљеном раму и лесониту - прича Жаклина.

Фото Ј. Стојковић

САН ОБЕЗБЕДИО ПЛАЋАЊЕ ВОЗАЧКОГ

ЖАКЛИНА нам прича да никада није много размишљала како да прода своје радове, јер су за њу много више од новца. Присећа се, ипак, да се дешавало да јој баш камени гоблени остваре планове кад им се најмање надала.

- Сањала сам да ме неко пита умем ли да урадим Богородицу Тројеручицу. Чим сам устала, почела сам да је радим и била је божанствена. Појавио се купац, па сам себи уплатила возачки.

И У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

МНОГЕ је иконе урађене као камене гоблене, Жаклина поклонила црквама широм Србије.

Срећна је што се једна налази у Храму Светог Саве у Београду. Каже и да би волела да неком пренесе своје знање, али још се нико није интересовао. Док се неко не појави, наша саговорница је, како каже, испуњена јер ствара нешто што људима доноси радост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

Коментари (0)

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА НА СВЕТОГ САВУ: Једну боју не треба носити, шта треба да ураде деца и шта значи ако загрми