МАЛИ ЛЕПОТАНИ И ЗА ВЕЛИКЕ ДЕЧАКЕ: У Новом Саду сајам аутомобилчића окупио колекционаре и љубитеље играчака

Слободан Бајић

26. 06. 2022. у 07:15

АУТОМОБИЛЧИЋИ, модели за колекционаре, али и играчке, купују се, продају и трампе као "прави" четвороточкаши.

МАЛИ ЛЕПОТАНИ И ЗА ВЕЛИКЕ ДЕЧАКЕ: У Новом Саду сајам аутомобилчића окупио колекционаре и љубитеље играчака

Фото С. Б.

На петом по реду Сајму аутомобилчића, одржаном јуче на Платоу Вујадина Бошкова испред "Спенса", видело се да интересовање за лепотане са точковима почиње у рано дечачко доба. Више од 50 излагача из Србије и региона изненадило је организаторе, Савез возача Новог Сада и Војводине и публици понудило готово 40.000 експоната.

- Очекивали смо 30 излагача, а појавило нам се готово двоструко више - каже Марко Топо, организатор из Савеза возача Новог Сада.

- Наша манифестација расте из године у годину, а поред берзе играчака, значајну пажњу посвећујемо едукацији о безбедности у саобраћају. Свакако, ту су нам најмлађи у првом плану, почевши од седишта за децу и везивања сигурносних појасева, па до преласка пешачког прелаза.

Фото С. Б.

Tekst potpisa

За малишане је уприличена ликовна колонија, на којој цртају омиљене моделе аутомобила и сопствене креације, разне радионице у којима су домаћини ауто-механичари, полигони за полагање познавања прописа у саобраћају и све то прате наградне игре са симпатичним даровима.

Ту је и изложба олдтајмера, старих добрих "мерцедеса", а представљено је и више од 20 модела "алфа ромеа".

- Распитују се колекционари, траже моделе да комплетирају серије, али су ипак најбројнији малишани, који купују аутомобилчиће од срца - каже Драган Тутуновић, возач аутобуса у јавном превозу у Београду.

- Наравно, уз два купљена, следи попуст, а цене су, успео сам да видим, сасвим реалне. Донео сам 165 модела аутомобилчића, има и неких веома ретких и засад све иде сјајно.

Фото С. Б.

Цене се крећу од 50 динара, колико коштају "малци", они спремни за рестаурацију и ново рухо, па чак до 25.000 динара, колико је потребно издвојити за ексклузивне, нарочито тражене моделе које прикупљају пасионирани колекционари.

- Купили смо, засад, три "малца", аутомобилчића који су у сразмери 1 према 64 у односу на истински аутомобил. Има и класичних модела, 24 пута мањих од реалног и ту су цене нешто више. Занимљиво је, дечаци се забављају, а успут и нешто науче о саобраћају - каже Виктор Јанић, који је са синовима проводио суботње преподне на Сајму аутомобилчића.

Фото С. Б.

ПОДРШКА СМОТРИ

НА манифестацији су се представила разна удружења и јавна предузећа која су помогла организаторима да манифестација прође беспрекорно. Посебну пажњу привлачиле су школе за обуку возача, које су поред програма у први план истицале безбедност у саобраћају.

Читав догађај подржали су Градска управа за привреду, Градска управа за саобраћај и путеве и ЈКП "Паркинг сервис".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ Бора о разликама између Срба и Словенаца