ПЕСНИК НАС И ДАЉЕ ШАРМИРА: У Мокрину 37. Меморијал "Мика Антић"

Рада Шегрт

26. 06. 2022. у 07:30

МЕСНА заједница Мокрин прексиноћ је 37. пут узастопно, на дан смрти песника Мирослава Мике Антића, организовала Меморијал њему у част.

ПЕСНИК НАС И ДАЉЕ ШАРМИРА: У Мокрину 37.  Меморијал Мика Антић

Фото Р. Шегрт

Окупили су се песници, глумци и музичари и на Варошком тргу, уз тамбураше, сећали се једног од најпознатијих Мокринчана, омиљеног песника, новинара, морнара и боема.

Како је то увек било до сада на меморијалу "Мирослав Мика Антић", и овај пут је глумац Миодраг Петровић говорио његову "Бесмртну песму", а за "Новости" је испричао како је, пре неколико дана, сањао Мику.

- Сањаао сам да у кући мог ујака Станоја, у мом селу између Јагодине и Крагујевца, долазе Мика и Мита Голић, који је осмислио меморијал. Ја им, као, треба да обезбедим пиће и тражим неки вињак, али касним у том сну и кад сам дошао Мика је легао обучен, а Мита поред њега. Под утиском тог сна, пре него што сам дошао у Мокрин, отишао сам у цркву и упалио свеће, ујаку Станоју, Мити Голићу и Мики Антићу и свим нашим песницима. Ништа није случајно у космосу - испричао је Петровић.

Поезију Мике Антића говорили су глумци позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина, а као и сваке године свирали су тамбураши, овог пута Жарко Новаков из Мокрина и оркестар "Равница" из Суботице.

- Ми у позоришту посебно волимо Мику, јер смо више од 20 година играли представу "Гарави сокак" и са њом гостовали по читавој Југославији. Играли смо је више од 300 пута. Мика је асоцијација на Банат, на позориште, уметност и уметнике, на боеме, на вино, непрегледну војвођанку равницу и највише на љубав - навела је Снежана Ковачев Челер, глумица зрењанинског театра.

Меморијал "Мирослав Мика Антић" ове године је део богатог програма "Недеље културе" која је организована у Мокрину. Приређена је изложба слика Зорана Србљина, промовисано неколико књига мокринских аутора, постављена изложба фотографија и одржана приредба за децу. Покровитељи меморијала су Покрајински секретаријат за културу и Град Кикинда.

- Не треба нико да се пита да ли треба да финансијски помогне одржавање меморијала.

Ово је озбиљна традиција, не само Мокрина, Кикинде и Војводине, ово је национална ствар.

Мика је песник српског језика и, што више пролазе године, он је све већи. На друштвеним мрежама више је његове поезије него неких живих, добрих песника. Њега време потврђује. Мика је једно чудо - закључио је глумац Миодраг Петровић.

ДАН РАШЕ ПОПОВА

ОСИМ Мике Антића, Мокрин има и другог књижевног великана - Рашу Попова. У знак сећања на њега, Уружење грађана "Раша Попов" у недељу организује пети "Дан Раше Попова". У програму посвећеном овом свестраном чаробњаку учествоваће: Бранко Милићевић Коцкица, Тоде Николетић, Слободан Бода Нинковић, Душко Домановић, Перо Зубац и други песници и музичари. Биће представљена и књига "Под Рашиним шеширом". Бранку Коцкици биће уручена награда са Рашиним именом за изузетан допринос стваралаштву за децу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТПУНО НЕВЕРОВАТНО МЕСТО ЗА ЛЕТОВАЊЕ: Ово је хотел који ће одрасле одушевити, а најмлађима одузети дах