УЛИЧНИ УМЕТНИК УЗБУРКАО ФРАНЦУСКУ: Цртеж на зиду у Авињону изазвао велику полемику о стању демократије у земљи

Горан Чворовић дописник из Париза

26. 06. 2022. у 07:30

ЏАБА сте кречили! Овај легендарни београдски графит могао би да се примени и на актуелну ситуацију у Француској, где је цртеж једног стрит-артисте у Авињону изазвао велику полемику о стању демократије у овој земљи и свету и, на крају, морао да буде премазан белом бојом.

УЛИЧНИ УМЕТНИК УЗБУРКАО ФРАНЦУСКУ: Цртеж на зиду у Авињону изазвао велику полемику о стању демократије у земљи

Фото Горан Чворовић

Познати француски улични уметник који наступа под псеудонимом Лекто направио је дело у коме је Жака Аталија, чувеног француског економисту, аналитичара, писца и саветника председника Митерана, а сада у претпостављеном блиском контакту с Емануелом Макроном, представио као великог марионетисту који, попут Ђепета, управља лутком са Макроновим ликом.

Аталију комплотисти пришивају улогу у групи "светских вођа из сенке који владају планетом". Различитим тумачењима из његових књига могло је и да се "прочита" да ће Макрон доћи на власт, да ће наступити економска криза и пандемија, да ће бити дозвољена еутаназија... Аталија такође бије глас да спада у ону малу групу личности светског гласа, попут Била Гејтса, који заговарају теорију да је људи много на планети и да би са знатно смањеним бројем далеко боље функционисала. Томе је, после, лако додати теорије о "фабрикованом вирусу" и разним трагедијама које нас тек чекају.

Тако је Електо направио рад у коме је хтео на ироничан начин да покаже "ко влада Француском". Дело је назвао "Звер број 2, догађај".

Али, убрзо су се огласила јеврејска удружења, укључујући и Амерички јеврејски комитет.

Фото Горан Чворовић

Побунили су се због тога што се овакве манипулаторске активности пришивају једном Јеврејину, попут Аталија, повлачећи парелеле са карикатурама које су могле да се виде пред Други светски рат и током њега, када се на овај недостојан начин упирало прстом у Јевреје као опасне по цео свет, што је био увод у њихово велико страдање.

Власти Авињона су у старту покушале да стану у одбрану уметника, истичући да се ради о визуелном раду без речи и да свако има право артистички да се изрази на свој начин. Али, није вредело. Повела се полемика, усијале су се друштвене мреже, па је графит, на захтев префекта, у ноћи између четвртка и петка прекречен белом бојом. Рад је "живео" петнаестак дана.

Као једно од објашњења речено је да ће ускоро бити одржан светски познати позоришни фестивал у Авињону, па би слика, исцртана на згради Управе за водене токове, могла да повреди сензибилитет многих. Уз то, истакнуто је да се налази на путу ка синагоги.

ЛИКОВНЕ "ЖАОКЕ"

Електо је познат по свом критичном ставу, па је тако бившег министра здравља Оливјеа нацртао са убоденим шприцевима, а његовог некадашњег колегу задуженог за образовање Жан-Мишела Бланкеа са капом која имамагареће уши.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ОПШТА ПАНИКА НА ПОЗНАТОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Погледајте хорор сцену из Грчке (ВИДЕО)