ВУЧИЋ СУТРА У КРУШЕВЦУ: Председник на церемонији свечаног отварања аеродрома Росуље

Танјуг

25. 06. 2022. у 15:07

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствоваће сутра церемонији свечаног отварања аеродрома Росуље код Крушевца и обићи радове на Моравском коридору, у оквиру посете Расинском округу.

ВУЧИЋ СУТРА У КРУШЕВЦУ: Председник на церемонији свечаног отварања аеродрома Росуље

Фото: Јутјуб/RTV Krusevac/Танјуг/Сава Радовановић

Председник ће, током посете Расинском округу, најпре обићи радове на изградњи деонице ауто-пута Појате-Прељина названог Моравски коридор, најавила је прес служба председника Републике.

После обиласка радова на изградњи ауто-пута, Вучић ће у 11 часова присуствовати церемонији свечаног отварања аеродрома Росуље.

Аеродром Росуље код Крушевца ће бити отворен након две године изградње у коју је Влада Србије уложила 342 милиона динара.

Аеродром се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар поседује рулну стазу и писту дужине 820 метара.

Носиће кодну ознаку 2Б, што значи да ће на њега моћи да слећу авиони с распоном крила до 24 метра, у шта спадају спортски и мањи авиони попут пајпера, цесне, мањег лир џета, ласте и сличних летелица које имају до 10 седишта.

Директор Јавног предузећа Аеродроми Србије Михајло Здравковић изјавио је да су Росуље прављене по стандардима за авионе АТР, што значи да ће у будућности, са продужењем писте, моћи да се користи за регионални саобраћај.

Најавио је да ће за свечано отварање бити приређен аеро-шоу у коме ће учествовати неколико авиона и хеликоптера као и падобранци.

Аеродром "Росуље" налази се на 5,5 километара од центра Крушевца, на висоравни Јасиковица, на којој има магле само пет дана у години и то током јануара месеца.

Председник Вучић ће на Моравском коридору обићи радове на изградњи моста преко Западне Мораве који се налази на деоници 1 будућег ауто-пута, од Појата до Крушевца, речено је Танјугу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Изградња овог објекта, чија је дужина око 500 метара, почела је крајем прошле године и до сада је завршено више од половине планираних радова.

Дужина Моравског коридора је 112 километара, на њему се гради 88 мостова и надвожњака, 29 подвожњака и 11 петљи, а биће и уређен ток Западне Мораве.

Радове изводи турско-амерички конзорцијум Бехтел Енка, а вредност радова је 745 милиона евра.

Саобраћајница је пројектована за брзине до 130 километара на сат и биће први домаћи дигитални ауто-пут.

Када буде завршен спајаће ауто-пут Београд-Ниш са аутопутом "Милош Велики" и повезаће већи број локалних самоуправа у централној Србији, а од њега се очекује да допринесе новим инвестицијама, запошљавању и знатном повећању стандарда становника овог дела Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОЛИКО ЈЕ СТРОГ БИО ДУШАНОВ ЗАКОНИК За блуд да се руке одсеку и нос сареже - ово су биле казне за силоватеље и педофиле