СРПСКОМ ПЕТЛУ СПОМЕНИК У ХИТЛЕРОВОМ РОДНОМ ГРАДУ: Бронзана скулптура откривена насред моста преко реке Ин у Аустријском граду Браунау

С. БАЈИЋ

25. 06. 2022. у 09:30

НАСРЕД моста који преко реке Ин спаја Аустрију и Немачку, у градићу Браунау, јуче у подне откривен је споменик у част једном српском петлу.

СРПСКОМ ПЕТЛУ СПОМЕНИК У ХИТЛЕРОВОМ РОДНОМ ГРАДУ: Бронзана скулптура откривена насред моста преко реке Ин у Аустријском граду Браунау

Браунау, Фото Википедија

Ову јединствену скулпуру од бронзе, ни мање ни више него у Хитлеровом родном месту, открила је др Ангелика Винзиг, посланица у Европском парламенту, као и уметница Кристина Персајс, која је извајала српског петла, и Зоран Шијаковић, градски секретар за културу у Браунауу. Јединственој свечаности присуствовао је и Небојша Радић, амбасадор Србије у Аустрији, Гордана Илић Марковић, професорка славистике Универзитета у Бечу и многобројне личности из културног и јавног живота Аустрије.

Да српски петао постане необична и јединствена туристичка атракција градића на Ину, допринела је несвакидашња истинита прича с краја Првог светског рата, а иницијатива да се сада подигне споменик, потекла је од историчара уметности Зорана Шијаковића, иначе рођеног Новосађанина.

Скулптуру открила др Ангелика Винзиг (друга слева), посланица у ЕП, Фото Ј. Пејчић

- Пре 104 године, 28. јуна 1918, а то је баш на наш празник Видовдан, један млад немачки војник, иначе песник, повлачећи се кући у Баварску, са собом је повео и петла, с којим се у Србији спријатељио и заволео га. Када је, међутим, из Браунауа са петлом у наручју кренуо да мостом преко реке Ин пређе у Баварску, зауставили су га немачки војници, цариници, и насред моста певцу одрубили главу. Разлог је, наводно, била појава тифуса. Та прича је сутрадан, 29. јуна, изашла на насловној страни тадашњих новина - казао је за "Новости" Шијаковић, који је и руководилац српског КУД "Даница" у Салцбургу.

Баш у част том српском петлу јуче је откривен споменик, а како каже Шијаковић, на његову иницијативу да се то учини убрзо су одговорили надлежни из Браунауа доневши званичну одлуку о томе.

- Уважена др Ангелика Винзиг је током откривања истакла значај споменика, оличеног у скулптури српског петла, као суштину повезивања регија Европе - каже Шијаковић.

Кристина Персајс, Фото З. Шијаковић

Јуче уприличена свечаност у Браунауу, како је у телефонском разговору за "Новости" испричао Јован Пејчић, један од донатора за споменик, из Србије, протекла је у заиста лепој атмосфери, а осим многобројних званица забележили су га и сви медији.

- Догађај је заиста био диван - каже Пејчић.

- Најпре су у Градском музеју у Браунауу осврт о српском петлу дали предавачи и историчари, а потом је Вилфрид Шарф, професор Музичке академије у Линцу и интерпретатор на цитри, са својим ансамблом премијерно извео композицију "Фантазија о српском петлу". Компоновао ју је управо у част откривања споменика.

Професор Шарф је, иначе, познати уметник који је наступао са Париском филхармонијом и имао солистички наступ на Новогодишњем концерту Бечке филхармоније, што је преносило 90 телевизијских станица и гледало више од 50 милиона људи.

Фото З. Шијаковић

ДАЛИ МУ ИМЕ ВАЛТЕР ПО НОВИНАРУ

ПЕТАО у Браунауу је недавно добио име Валтер, по аустријском новинару, који је на 100 година од догађаја на мосту, на Видовдан 2018, у новинама поново објавио причу о српском певцу и немачком војнику. Тада се и родила идеја о споменику. Новинар Валтер је, нажалост, преминуо 2020. године, па смо у спомен њему петлу дали име Валтер - каже Зоран Шијаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)