ОПРЕЗНО НА ЛЕТОВАЊУ: Због годишњих одмора могућ већи број заражених мајмунским богињама

И. Ковачић

24. 06. 2022. у 08:05

БРОЈ заражених мајмунским богињама у Србији могао би да се увећа у сезони годишњих одмора, упозоравају епидемиолози.

ОПРЕЗНО НА ЛЕТОВАЊУ: Због годишњих одмора могућ већи број заражених мајмунским богињама

Фото П. Митић

Посебан опрез се саветује ако се путује на егзотичне дестинације, попут централне и западне Африке - ендемска подручија овог вируса.

Доктор Славица Марис, епидемиолог Завода за јавно здравље Београда и начелница Јединице за заразне болести, каже да разлога за страх ипак нема, јер наши грађани масовно летују на дестинацијама које су епидемиолошки безбедне:

- У Грчкој су до сада регистрована свега два импортована случаја мајмунских богиња, док у Хрватској и Турској није регистрован ниједан. Дакле, мало је вероватно да ће се наши грађани заразити у овим земљама и донети вирус кући.

Ипак, епидемиологе забрињава чињеница да би путници из земаља Европске уније, који много масовније путују у егзотична подручја, могли да прошире вирус по Европи, чиме би и Србија била угрожена.

- С обзиром на то да је сексуални пут преноса мајмунских богиња у неендемским земљама доминантан пут, уколико се током боравка на одмору избегавају ризични сексуални контакти, ризик за оболевање од овог вируса боравком у страним државама је минималан - истиче др Марис.

Др Славица Марис, Фото Принтскрин

Према доступним подацима, недавно потврђени случај мајмунских богиња код мушкарца који је допутовао из Немачке је био први случај ове заразе у Србији.

- Чињеница је да масовна путовања доприносе повећању ризика да импортујемо још заражених, па се зато и апелује на одговорно понашање - каже наша саговорница.

На званичној страници Светске здравствене организације (СЗО) саветује се и опрез током боравка на бројним летњим фестивалима и другим масовним окупљањима, јер се мајмунске богиње преносе и додиром коже о кожу.

Светска здравствена организација раније је навела да особе млађе од 40-50 година могу да буду подложније мајмунским богињама јер нису заштићене вакцинацијом против великих богиња, која је била заступљена док ова болест није искорењена.

Највише заражених у Британији

ПРЕМА последњем извештају Светске здравствене организације с почетка овог месеца глобални ризик од мајмунских богиња је процењем као умерен. У прилог те тврдње изнели су податак да су мајмунске богиње потврђене у 780 случајева у земљама у којима се он обично не налази. Највише заражених регистровано је у Великој Британији, њих 207.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио