ОВЦЕ ДОБИЛЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ: Довитљиви ученици предузетници представили своје производе на националном такмичењу у Београду

Б. Борисављевић

24. 05. 2022. у 10:13

КОДОВИ за овце, производња ендемичних врста биљака, мелем против опекотина, патике за слепе са сензорима, само су неки од производа које су осмислили ђаци из средњих школа у Србији, окупљени у ученичким компанијама. Млади предузетници су јуче, на националном такмичењу у Београду, жирију и посетиоцима показали свој "бренд".

ОВЦЕ ДОБИЛЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ: Довитљиви ученици предузетници представили своје производе на националном такмичењу у Београду

Фото М. Анђела

Компанија Sheepchip ученика Електротехничке школе "Никола Тесла" из Панчева, изазвала је велико интересовање посетилаца. Баве се прављењем тагова, односно маркица са QR кодовима, које се овцама стављају на уши.

- Спајамо ИТ технологију са пољопривредом - објашњава нам Алекса Радојковић. - Скенирањем кода отвара се линк на коме се налазе све информације о датој овци. Пре је то све било на папирима, па су фармери губили много времена тражећи податке. За вакцинацију сто оваца им је, рецимо, требало три-четири дана. Са нашим производом, цепљење стада траје најдуже сат и по. Већ имамо сарадњу са две фарме.

Производњом угрожених врста биљака "ин витро", бави се Компанија Reseed Економске школе из Ниша. Из природе узимају врсту која је ендемска и гаје у лабораторијима Природно-математичког факултета у Нишу.

- Базирали смо се на жалфију и ртањски чај, за који многи мисле да је више биљака - каже Андреа Антић. - Од биљке раздвојимо гранчице, стављамо је на специјалну подлогу са витаминима и минералима, без сулфата, који имају негативна дејства. Она замењује земљу, а не исушује биљку. Наше "саднице" су у биогразградивим чашицама, а цена је 120 динара.

Ђаци из Техничке школе у Пироту основали су Компанију Eyescape. Како нам је објаснила Јана Костић, праве сензоре који се стављају у патике и шаљу звучне сигнале слепим особама када наилазе на неку препреку.

Младе "домаћице" из Пољопопривредне школе у Бачу, извукле су старе бакине рецепте и почеле да праве колаче. Према речима Александре Гањи, у Компанији Cookies, посебно су поносне на свој интегрални цветни кекс са латицама маслачка, кадифе и кандираним цветовима љубичице.

Девојке из Техничке школе у Параћину су представиле Chagasun, мелем против опекотина од гљиве чага, која паразитира на брезиној кори и позната је под називом "Божији дар".

- Мелем има антиканцерогено, противупално дејство, регенирише кожу, а може се користити и за суву кожу. Добра је превенција и одлична је превенција меланома. Почели смо и продају и задовољне смо - кажу младе предузетнице.

Њихове вршњаке из Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада су направиле Choco Cream - креме у чврстом облику.

Ученичка компанија All4Miss из Економско-трговинске школе у Пријепољу, поручује да њихов сок од киселог краставца доприноси здрављу и лепшем изгледу. Како се борити против стреса код младих, "открили" су ђаци Пете економске школе из Београда, кроз свој програм Stress.co. Акценат је на смањењу анксиозности и учењу техника самопомоћи.

НАЈБОЉИ ИДУ У ЕСТОНИЈУ

НА националном такмичењу учествује 20 ђачких компанија, које су регионални победници из Бача, Београда, Чачка, Младеновца, Ниша, Новог Сада, Панчева, Параћина, Пирота, Пожеге, Пријепоља, Сремске Митровице, Титела, Трстеника, Ужица и Зајечара. Најбољи тим представљаће нашу земљу на европском такмичењу, које се одржава у јулу у Талину у Естонији.

Тимови ће данас жирију у четвртоминутном изглагању представити своје радове. Компаније морају имати све као и права фирма, од бизнис плана до производа, као и запослене.

За такмичење ученичких компанија заслужна је организација "Достигнући младих Србије", која је део глобалне мреже основане 1919. године. У програму је 121 земља, а годишње учествује више од 10 милиона ђака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ЈЕ ТЕЛОХРАНИТЕЉ МАКСИМ? Сенка Зеленског - од оптужби због везе с моћним олигархом, до шефа Службе безбедности