УЧЕ ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ: Нове технологије уче се на десет студијских програма државних универзитета

Ј. Ж. С.

24. 05. 2022. у 11:09

ДЕСЕТ студијских програма из области информационо-комуникационих технологија и креативне индустрије акредитовано је до сада у нашој земљи, а први студенти већ су уписани на смерове вештачке интелигенције на Факултету техничких наука и Природно-математичком факултету у Новом Саду, Универзитету у Крагујевцу и ПМФ у Нишу. Током ове године акредитацију припремају још Електронски факултет у Нишу и још један програм на Универзитету у Крагујевцу.

УЧЕ ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ: Нове технологије уче се на десет студијских програма државних универзитета

Фото З. Јовановић

Како је навео Бранко Ружић, министар просвете, паралелно са тим су од школске 2020/2021. године ревидирани постојећи планови и програми за седми и осми разред основне школе и уведени образовни садржаји на тему вештачке интелигенције.

- Ученици се у оквиру два предмета Информатика и рачунарство и Техника и технологија упознају са појмовима, дефиницијама и применом вештачке интелигенције у свакодневном животу. На тај начин стичу основу за даље учење о овој области на нивоу средње школе. Зато се ради и ревизија програма за специјализоване гимназије и одељења за ученике надарене за ИТ, али се и завршава припрема програма наставе и учења за три образовна профила средњих стручна школа у која се уводе садржаји везани за вештачку интелигенцију - каже министар.

Вештачка интелигенција има значајну улогу у животима људи и потенцијал да у кратком периоду измени тржишне услове, начин комуникације, саобраћаја и трговине, да створи нове потребе и животне навике.

- Уводећи ове садржаје у наставне и студијске програме школа и факултета настојимо да омогућимо да наши млади развију вештине за послове будућности. Наш циљ је да вештачку интелигенцију ставимо у функцију економског раста, запошљавања и квалитетнијег живота и то тако што ћемо развој образовања усмерити ка потребама савременог друштва и привреде, подстицати развој науке и иновација у овој области, као и развој економије - рекао је Ружић и додао да је задатак државе да утврди законска решења, институције, привреду и људе за брз и ефикасан одговор на друштвене изазове.

РАДЕ И НАУЧНИЦИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

ПРОГРАМ за развој пројеката из области вештачке интелигенције (ПРВИ) издвојио је новац за 12 пројеката, укупне вредности 2,2 милиона евра. На њима ради 119 научника из Србије и три из иностранства. Они креирају софтверска решења корисна за пољопривреду, развијају алате за уштеду електричне енергије, предлажу препоруке за смањење загађења ваздуха, развијају дигиталног асистента за програмере...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ 3. ЈУЛ: Сунчано, температура до 36 степени, од среде - пљускови