НАЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИЧКА КОМПАНИЈА: Средњошколци представљају најбоље производе

Novosti online

21. 05. 2022. у 10:00

Сензори за слепе и слабовиде, дигиталне умрлице, соларни пуњачи… само су неки од од производа и услуга које ће 23. и 24. маја у склопу програма Ученичка компанија бити представљене на националном такмичењу у Београду.

НАЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИЧКА КОМПАНИЈА: Средњошколци представљају најбоље производе

Фото: Промо

Средњошколски тимови из Бача, Београда, Чачка, Младеновца, Ниша, Новог Сада, Панчева, Параћина, Пирота, Пожеге, Пријепоља, Сремске Митровице, Титела, Трстеника, Ужица и Зајечара, на националном такмичењу ученичких компанија, представиће своје производе и услуге, као што су обућа са сензорима за слепе и слабовиде, дигиталне умрлице, соларни пуњачи, слаткиши са маслачком и кадифом, андроид апликација за лакшу самомедикацију и многе друге.

Кроз програм "Ученичка компанија" организације "Достигнућа младих", чланице глобалне мреже Јуниор Ацхиевемент Wорлдwиде која се бави спровођењем програма предузетничког образовања, ученици су у својим компанијама током школске године стицали знања о тржишној економији и предузетништву. У склопу програма, они су своју компанију водили од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компанија, а финалистима националног такмичења помагали су и волонтери из Нордеус фондације, Генерали Србија, Телеком Србија, ОТП банке и Qуантоx Тецхнологy-ја.

Фото: Промо

 

Програм “Ученичка компанија” траје преко целе школске године а Европска комисија га је означила као најбољи пример предузетничког образовања. Победници овог такмичења представљаће Србију на европском финалу које ће бити одржано у јулу у Естонији, када ће одмерити снаге са најбољим ученичким компанијама из 40 земаља.

Ове недеље ће у оквиру посете ученика и њихових професора компанији Нордеус, један од оснивача ове компаније и суоснивач Нордеус фондације, Милан Јововић, одржати мотивационо предавање за средњошколце-предузетнике и присетити се и својих почетака.

Фото: Промо

 

Изузетно је важно да млади данас базу знања и вештина за будућност граде већ кроз средњу школу. Нове идеје и предузетнички дух су покретач економије и друштва.

Млади нам доносе наивност, радозналост, храброст и нов начин размишљања. То је непроцењиво. Одушевљен сам сто оваквим такмичењем улажемо у енергију младих генерација. Ми смо ту да их подржимо, а њих стотину су носиоци нових идеја и покретачи неких нових успешних бизниса будућности, рекао је Милан Јововић.

У понедељак, 23. маја, на продајном сајму у тржном центру БЕО, ученичке компаније ће изложити своје производе и услуге пролазницима а чланови жирија ће оцењивати вештине и јединственост понуде ученика. Следећег дана, у сали хотела Југославија, ученици ће се представити публици и жирију кроз сценске презентације а затим ће у оквиру годишње церемоније доделе награда за допринос и заслуге у развоју предузетничког образовања у Србији бити проглашени најбољи наставник, пословни волонтер и најбоље ученичке компаније у овој години. Њима ће бити додељене статуе Предузетникус, рад студенткиње вајарства Ање Влајсављевић.

Фото: Промо

 

Такмичење организује “Достигнућа младих у Србији” уз финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој, компанија МанпоwерГроуп Србија и Нестле, тржног центра БЕО и Европске уније кроз пројекат БY ЛЕАП.

Програм:

23. мај, БЕО Схоппинг Центер 10.30 - 11.00 Отварање такмичења

11.00 – 17.30 Сајам ученичких компанија

24. мај, хотел Југославија 12.30 – 14.00 Сценске презентације ученичких компанија

14.00 – 15.00 Коктел

15.00 – 17.00 Проглашење победника и додела награда

(50-5827)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка