ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА "МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ": Процес учења се никад не завршава, лепота је у спајању знања

Novosti online

11. 05. 2022. у 14:51

СИНОЋ је почела традиционална национална манифестација "Мај месец математике", чији се програм до краја месеца одвија у Силосима, Галерији науке и технике САНУ и у Дорћол плацу

ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ: Процес учења се никад не завршава, лепота је у спајању знања

Немања Кнежевић

Уз музику ансамбла за експерименталну музику Забуна и детаљну најаву програма, синоћ је свечано отворен 11. по реду "Мај месец математике" (М3). Све до краја маја, програм највеће домаће научнопопуларне манифестације одвијаће се у Силосима Београд/Гаиа покрет, Галерији науке и технике САНУ, и Дорћол плацу, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа и кроз мрежу научних клубова.

Овогодишњи М3 организује Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ и Нордеус фондацијом, а тема манифестације су математика и гејминг. Значајну подршку су дале и компаније које су препознале значај ове манифестације: гејминг студио Плаyстудиос Еуропе и Сцхнеидер Елецтриц.

Како је истакнуто на отварању, математички садржаји ни овога маја неће остати затворени у учионицама и школским програмима, него постају инспирација кроз богати програм М3: посетиоце свих генерација очекују изложбе, радионице, предавања, као и стварање и удруживање идеја кроз различите програме, тимски рад и активности.

На отварању у Силосима публици су се обратили Марина Соковић, помоћница министра за просвету, науку и технолошки развој, Данијела Вучићевић, координаторка манифестације М3 из Центра за промоцију науке, др Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ, Милош Ђуричанин, директор стратегије Нордеус фондације, и др Марко Крстић, в. д. директора Центра за промоцију науке.

Немања Кнежевић

Како је истакла Данијела Вучићевић, овогодишња манифестација "Мај месец математике" повезује математику и игру.

- М3 ће се одвијати кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, и предавања. Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.  

- Процес учења се никад не завршава, а посебна лепота је у спајању знања како бисмо створили нешто ново. Све што видимо у Силосима је пример тога, како игре коју су створили професионалци који су готово на сваком кораку креативног процеса користили математику, тако и игре које су створили средњошколци уз помоћ ментора. На њих смо нарочито поносни и тежимо да учење управо тако изгледа - деца су у центру образовног процеса и имају сву подршку да стварају у иновирају. Захвални смо свим партнерима који су помогли да "Мај месец математике" и ове године отвори своја врата за децу из целе Србије, нагласио је Милош Ђуричанин у име Нордеус фондације.

Немања Кнежевић

- Промовисањем науке, у овом случају математике, долазимо до наших најдражих, најмлађих нараштаја који ће носити науку будућим поколењима. Млади научници, поготово математичари, куда год оду, враћају се са бројним медаљама, на шта смо ми изузетно поносни, истакла је Марина Соковић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја.

Немања Кнежевић

Математички институт САНУ је већ годинама партнер манифестације. Др Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ, истакао је на отварању М3:

- Мај месец математике је ове године посвећен игри. Публика ће имати прилике да увиди зашто је математичка логика толико битна за квалитет игрица, зашто су геометрија и топологија од суштинског значаја за визуелни квалитет, како је игра изнедрила једну фасцинантну математички теорију – теорију вероватноће, а како, опет, вероватноћа и статистика чине да на неки начин стичемо утисак задовољства приликом игре.

Немања Кнежевић

Др Огњановић је позвао посетиоце да 12. маја дођу на отварање изложбе у Галерији науке и технике САНУ, посвећене нашим првим математичарима који су предводили стварање српске математичке школе и утицају који је Беч 19. века имао на њих.

Немања Кнежевић

Др Марко Крстић, в. д. директора Центра за промоцију науке, нагласио је да је један од важних циљева током једанаест година трајања манифестације М3 био да се покаже да математика нипошто није дисциплина које се треба плашити: „Наш циљ је да математику приближимо и онима који можда нису свесни чињенице да је она свуда око нас. Годинама уназад трудимо се да математику спојимо са нечим што можда није очигледно математички. М3 је ове године препун интересантних интерактивних експоната и игрица, па је и то начин да покажемо да математика није баук."

Изложбе

У оквиру М3, публика ће моћи да види три изложбе. Две изложбе отворене су за у публику у Силосима Београд/Гаиа покрет: математичким наочарима сагледава се историја видео-игара кроз науку и образовање, а посебно место посвећено је фазама настанка видео-игре кроз наратив, дизајн, креирање ликова и програмирање.

Изложба посвећена математичарима који су живели и школовали се у Бечу током XIX века, када су се у Србији тек постављали темељи модерног образовању у области математике, отвара се 12. маја, у Галерији науке и технике САНУ. Ово је прича о настанку модерног математичког образовања, о првим уџбеницима, онима који су кројили математичке исказе на нашем језику, првим предавањима више математике, првим докторандима.

Немања Кнежевић

Програми: 

Матема Театар

МатемаТеатар је математичко позориште у коме у малим интерактивним представама деца равноправно учествују са великим именима науке, баратајући математичким појмовима. Програм се изводи у Силосима на три сцене: Архимед и Хипатија, Питагора и Пчеле у мехурима, сваке среде и петка од 11.30 и од 13.30, као и сваке суботе од 17.00 и од 18.30 часова. Радним данима МатемаТеатар ће угостити школске групе, док је за термине викендом могућа и индивидуална пријава.

Гејминг викенд и Гејм џем

На Гејм џему, који се уз подршку гејминг студија Плаyстудиос Еуропе из Београда организује у оквиру Маја месеца математике, 12 тимова и више од 50 појединаца правиће своје игре уз подршку ментора из индустрије у Дорћол плацу током једног викенда – од 27. до 29. маја. Рок за пријаве, на сајту Нордеус фондације, је 15. мај.

Мејкерс лаб

Двадесет осморо младих људи из средњих школа широм Србије, од фебруара до маја правили су видео-игре о различитим областима математике. Тимови су се састојали од ученика из гимназија, као и уметничких, графичких и занатских, рачунарских и електротехничких школа.

Немања Кнежевић

Научни караван

Научни караван је програм који се први пут реализује у оквиру манифестације "Мај месец математике". Осмишљен је као путујући аутобус, који ће ученицима, наставницима, студентима и професорима из 15 градова широм Србије омогућити једнодневну посету како би се подстакла вршњачка едукација, партиципативност, међугенерацијско учење и отворен начин размишљања. Научни караван се реализује уз подршку компаније Сцхнеидер Елецтриц, која је пре 10 година покренула Центар за младе таленте, који организује бесплатне часове математике и програмирања за ученике основних и средњих школа.       

Овогодишњи М3 је кроз конкурсе који су претходили мајском програму подстакла наставнике разних предмета, не само математике, да заједно са својим ученицима осмисле едукативну игру за своју наставу (ЕдуГејминг), као и да, уз подршку гејминг студија Плаyстудиос Еуропе, осмисле како може да изгледа популарни ТЕТРИС.

БОНУС ВИДЕО: КРОЈАЧЕВ ЛЕГАТ ОД 5.000 КЊИГА: Прича о Бошку Николићу, абаџији из Доњег Рибника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце