СВЕ ЈЕ ВИШЕ ФИЗИЧКОГ КАЖЊАВАЊА НАЈМЛАЂИХ: Најављено доношење Закона о правима детета и увођење Омбудсмана за најмлађе

В. Ц. С.

11. 02. 2022. у 13:20

У СРБИЈИ је у плану доношење Закона о правима детета и увођење засебне институције Заштитника права детета, најавила је специјална саветница премијерке Србије за Агенду 2030, Славица Ђукић Дејановић на трибини "Не окрећи главу, помози, пријави - вршњачко насиље и злоупотреба друштвених мрежа".

СВЕ ЈЕ ВИШЕ ФИЗИЧКОГ КАЖЊАВАЊА  НАЈМЛАЂИХ: Најављено доношење Закона о правима детета и увођење Омбудсмана за најмлађе

Фото Shutterstock

Она је изнела податке Републичког завода за статистику који показују да је удео деце до 14 година који су доживели физичко кажњавање у периоду од 2014. до 2019. године порастао са 43 на 45 одсто, односно са 65,9 на 67,3 у ромским насељима.

- Све је ово део залагања да се унапреде механизми за спречавање и сузбијање насиља над децом и наша држава је посвећена овом циљу - казала је Славица Ђукић Дејановић и додала да је превенција насиља једини прави и дугорочни лек.

Последњи доступни подаци Републичког завода за статистику показују да је у 2020. години број поднетих кривичних пријава због насиља у породици био 5.932, подигнуто је 2.729 оптужница и осуђено 2.337 људи. Највише случајева насиља забележено је над женама, али није мали број ни оних почињених над децом.

Подаци Републичког завода за социјалну заштиту за исту годину показују да је 6,7 одсто деце корисника услуга центара (њих 187.645) било на мети злостављања и занемаривања и још 3,2 одсто са неадекватним родитељским старањем. 

Фото: Принтскрин

Већина доживела вршњачко насиље

ПРЕМА подацима Уницефа од пре две године, око 65 одсто ученика и ученица бар једном је доживело насиље, а 22 одсто је пријавило учестало вршњачко насиље. Око 70 одсто дечака и 68 одсто девојчица од шестог до осмог разреда доживело је и родно засновано насиље у школи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана