ДРЖАВНА ПОМОЋ ДИЖЕ ПРОСЕК ПЕНЗИЈА: Кућни буџет више од 1,6 милиона најстаријих у Србији од данас "тежи" за по 20.000 динара

Ј. Ж. С.

10. 02. 2022. у 10:00

СВИ пензионери који су решење за пензију добили закључно са 31. јануаром, као и они који су до тог датума предали захтев за пензионисање добиће данас по 20.000 динара државне помоћи.

ДРЖАВНА ПОМОЋ ДИЖЕ ПРОСЕК ПЕНЗИЈА: Кућни буџет више од 1,6 милиона најстаријих у Србији од данас тежи за по 20.000 динара

Фото И. Маринковић

Првима ће новац лећи на рачун или ће га донети поштар, док ће другима финансијска подршка стићи једнократно по успостављању исплате пензије.

Како наглашавају у ПИО фонду помоћ ће добити корисници који су остварили право на пензију, укључујући и оне који су то право остварили применом одредаба међународних уговора о социјалном осигурању. На списку су и они који примају накнаду на основу инвалидности, прве и друге категорије, као и инвалидној деци, која су корисници привремене накнаде код фонда ПИО.

То укратко значи да сви који су у исплатној бази ПИО фонда имају право на новац, без обзира на то да ли живе у Србији или не. Корисници који испуњавају услове, као и приликом ранијих исплата новчане помоћи, нису морали да се пријављују, већ ће им новац аутоматски бити исплаћен.

Поред ове помоћи пензионерима је управо легла прва увећана пензија за 5,5 процената, а у 2022. се наставља и са исплатом увећања уз пензију за све пензионере чија примања не прелазе 40.042 динара.

- У последње две године, у овом за цео свет кризном периоду, поред сигурне и редовне исплате, пензије и новчане накнаде у јануару 2020. су повећане за 5,4 одсто, у јануару 2021. за још 5,9, а све време се уз пензијски чек исплаћује и увећање до одређене висине.

У 2020. фонд ПИО је, као подршку, исплатио и две једнократне помоћи за пензионере, од 4.000 и од 5.000 динара, у септембру прошле године подршку од 50 евра, док се сада исплаћује највећа до сада једнократна помоћ од 20.000 динара - каже Реља Огњановић, заменик директора ПИО фонда.

Фото Shutterstock

Све то, наводи он, показује да су државне финансије стабилне и сигурне, а да је брига о пензионерима свеобухватна, као и посвећеност и борба за бољи живот сваког грађанина Србије.

Професор Милојко Арсић, објашњава да реални раст треба да искључи ефекат инфлације, односно да се реалним растом мери куповна моћ пензије:

- Ако се пензијама дода ванредна уплата у износу од 20.000 динара и равномерно распореди на 12 месеци, то има за последицу увећање свих чекова за 1.667 динара месечно. Када се узме у обзир и ова финансијска подршка, примања најстаријих ће у наредној години имати реални раст, при чему ће висина тог раста бити другачија за различите нивое пензија.

Чекови стално расту

Статистика показује да је у последње четири године забележен континуиран раст пензија од 14 одсто, мада међутим, треба имати у виду да је од 2012. до 2017. постојао континуиран пад. Када су пре девет година на власт дошли напредњаци нето износ просечне пензије био је 23.024 динара, што је према тадашњем курсу износило око 203 евра. Већ следеће године чек је подигнут на 24.085, али је у тешким реформама 2015. пао на 23.466 динара. Такође због пораста курса и веће откупне цене за евро, у овој валути пензија се са 205 спустила на 192 евра. Следеће године дошло је до новог пада на 190 евра.

Од 2017. до 2021. године чекови иду горе од 197 до 250 евра, а најновијим повећањем и пензијом која је управо легла на рачуне око 1,6 милиона пензионера њен износ достиже 262 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ЋЕРКА ВОДИТЕЉКЕ ИВОНЕ ПАНТЕЛИЋ: Пресликана мајка - пружила јој највећу подршку током тешке болести