МАРКО У МАРТУ НА ОПЕРАЦИЈИ: Нада за болесног дечака из Жупе

С. Бабовић

29. 01. 2022. у 09:37

ПОСЛЕ вести да му се у родном селу Горња Ржаница код Александровца гради кућа захваљујући помоћи несебичних добротвора, из породице болесног дечака Марка Смиљковића (16) стиже још лепша вест!

МАРКО У МАРТУ НА ОПЕРАЦИЈИ: Нада за болесног дечака из Жупе

Марко Смиљковић, Фото Приватна архива

Доктор Норберто Вентура, угледни хирург из Шпаније прегледао је Марка у УКЦ Крагујевац и проценио да је могуће оперисати тешку деформацију кичменог стуба. Интервенција која ће променити живот напаћеном дечаку биће у марту.

- Биће то уобичајена операција којом ћемо повезати доњи део кичме са конструкцијом, коју пацијент већ има у телу - каже др Вентура.

- После интервенције, дечак ће имати права леђа.

Цењени лекар детаљно је прегледао и последње медицинске резултате, као и снимке малог Марка. У сарадњи са др Срђаном Влајовићем, начелником Спиналног центра УКЦ Крагујевац, операција би требало да буде у другој половини марта о чему ће и породица бити обавештена.

Консултације лекара, Фото Приватна архива

Марко је после прегледа испричао да му се чини као да сања. Не може да поверује да ће након толико година стајати и ходати право, облачити се без туђе помоћи и самостално одлазити у школу.

- Огромну захвалност дугујемо др Влајовићу, као и нашем прослављеном рукометашу Драгану Шкрбићу, који је учинио све да Марку помогнемо да настави да живи као друга деца. Шкрбић је прочитао причу о нашој борби и понудио велику помоћ - каже за "Новости" Бобан Прибановић, покретач хуманитарне акције за изградњу куће Смиљковићима, који је са Марком био у Крагујевцу.

Неустрашиви средњошколац оперисан је досад пет пута.

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ САРАДЊЕ

ПРОФЕСОР др Норберто Вентура, у Србији већ четири године оперише најмлађе пацијенте са спиналним деформацијама кичме. Интервенције су пре свега у УКЦ Крагујевац, где је почетком ове недеље др Вентура примао пацијенте, као и са стручњацима у клиничким центрима у Београду и Нишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 18. МАЈ: Велика промена је стигла, температура нижа 10 степени, јак ветар, на југу киша и облаци, на северу сунце