ЕУ ДАЛА УЛТИМАТУМ: WhatsApp корисницима мора јасно рећи како се њихови подаци користе

Новости онлајн

28. 01. 2022. у 12:43

ЕВРОПСКА комисија претходно је изразила забринутост да потрошачима недостају јасне информације о последицама њихове одлуке да прихвате или одбију нове услове коришћења WhatsApp-a.

ЕУ ДАЛА УЛТИМАТУМ: WhatsApp корисницима мора јасно рећи како се њихови подаци користе

Фото АП

Европска комисија саопштила је јуче да WhatsApp мора да разјасни неке недавне измене својих услова коришћења и политике приватности. WhatsApp мора да пружи ово појашњење у року од месец дана како би био усклађен са европским Законом о заштити потрошача, у супротном сматраће се да апликација крши овај закон.

Европска комисија претходно је изразила забринутост да потрошачима недостају јасне информације о последицама њихове одлуке да прихвате или одбију нове услове коришц́ења WhatsApp-а.

- WhatsApp мора да обезбеди да корисници разумеју на шта пристају и како се користе њихови лични подаци - рекао је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс у саопштењу.

Прошлог септембра Ирска комисија за заштиту података (ДПЦ), казнила је WхатсАпп са рекордних 225 милиона евра јер није била транспарентна у вези са дељењем личних података корисника.

Поред тога, прошлог јула Европска потрошачка група БЕУЦ поднела је жалбу Европској комисији у којој је тврдила да WhatsApp не објашњава на једноставан начин како се нова политика приватности разликује од претходне. Потрошачима је тешко да схвате како ће промене приватности утицати на њихову приватност.

У јануару прошле године, WhatsApp је објавио нову верзију своје политике приватности. Нова политика омогућава WhatsApp-у да дели више корисничких података са својом матичном компанијом Мета. Многи корисници негодовали су овај потез апликације.

Према европском Закону о заштити потрошача, предузец́а морају користити јасне и транспарентне уговорне услове и комерцијалну комуникацију. Стога, двосмислен приступ WhatsApp-а крши законе о заштити потрошача.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВИ НИЗ ДОЈАВА О БОМБАМА У БЕОГРАДСКИМ ШКОЛАМА: Евакуисане ПТТ и Медицинска средња школа