ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: У наредних пет година 135 милиона евра за факултете

Танјуг

27. 01. 2022. у 22:23

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је вечерас на Светосавској академији да је образовање стуб јаке државе и успешног друштва и поручила да ће у наредних пет година бити уложено у обнову и изградњу факултета додатних 135 милиона евра.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: У наредних пет година 135 милиона евра за факултете

Фото: М. Анђела

Брнабић је истакла да је Свети Сава дао цркву као сигурност, а српску школу као основу, истичухи да је на тим основама настала Србија која, како каже, сваким даном постоја све боља.


Она је додала да је Србија и данас на путу Светог Саве.

- У Србији данас ради 176.955 учитеља, наставника и професора. У основне и средње школе иде 1.050.000 наше деце док 285.000 њих студира - навела је Брнабић.

Премијерка је указала да се сваке године увећава улагање у образовни систем, додајући да је сада на нивоу од 252 милијарде динара што је, каже, за 43 одсто више у односу на 2017.годину када је постала председница Владе.

Истакла је да је основна зарада у просвети сада нешто више од 67.000, а пре десет година је била око 44.000 динара, додајући да је то раст од преко 53 одсто.

Како је додала, повећању зарада у просвети ће се посветити већа пажња, јер су плате далеко од задовољавајућих И у односу на то колико просветни радници заслужују.
- Ми никада нисмо гледали на Србију као на земљу јефтине радне снаге, управо супротно да Србија побеђује захваљујући свом образовном сисетму, памети, креативнсоти и идејама - рекла је Брнабић.

Према њеним речима, највећу додатну вредност у економији доносе управо памет и идеје.

Премијерка је поручила да ће држава наставити да улаже у стандард запослених у просвети, јер, како је рекла, без квалитетних И стручних људи нема будуцности.

Наставиће се, каже, и са дигитализацијом, указујући да се у највећој мери у томе до сада успело.

- Чека нас још много посла, али мислим да је образовни систем у условима пандемије показао да брже од многих може да савлада кризу и због тога желим још једном да кажем хвала - рекла је Брнанић и честитала школску славу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАЗГОВОР ВУЧИЋА И ПУТИНА УДАРНА ВЕСТ У РУСКИМ МЕДИЈИМА: Председници Србије и Русије договорили цену гаса, причали о Косову и Украјини