СВАКИ ИНФИЦИРАНИ ЗАРАЗИ ДЕСЕТ ДРУГИХ: Дневно званично до 20.000 позитивних на корону, али у пракси их је далеко више

Б.Радивојевић

27. 01. 2022. у 08:24

НА сваке три секунде омикрон у свету "укњижи" по 100 нових случајева инфекције, а две трећине међу њима већ су раније имали ковид 19.

СВАКИ ИНФИЦИРАНИ  ЗАРАЗИ ДЕСЕТ ДРУГИХ: Дневно званично до 20.000 позитивних на корону,  али у пракси их је далеко више

Фото АП

Иако се чини да нови, досад најмутагенији сој, сада ради управо оно што је требало да се постигне вакцинацијом - ствара армију отпорних после прележане болести, та теза није баш сасвим одржива. Разлог је, како, за "Новости", тврди професор др Зоран Величковић, епидемиолог, чињеница да блаже форме болести развијају слабији имунитет, па се омикроном људи могу више пута заразити.

Управо чињеница да заобилази и природни и имунитет стечен вакцинацијом против ковида, омогућила је омикрону да буде оно што се сада показује у пракси - најзаразнији од свих варијанти вируса корона са којима смо се срели од почетка пандемије. Код изворног, вуханског соја показани потенцијал преносивости био је да један заражени инфицира још троје. Са омикрон варијантом короне један може да зарази још десеторо! То је разлог што се из дана у дан обарају рекорди по броју инфицираних.

Током прошле недеље пријављен је 21 милион случајева ковида 19 у свету, и то је према подацима Светске здравствене организације нови глобални рекорд. Исти ефекат, већ недељама, осећамо и у Србији.

- Вирус се не предаје, и сада нам је више него раније јасно да промишљање "имао сам ковид, више нећу да оболим", није одрживо - каже проф. Величковић. - Још може да нас изненади нека нова варијанта короне, која би могла бити гора од досадашњих. Али, људи морају да схвате да су, и без великих мутација осетљиви на овај вирус. Довољно је да дође само до измене амино-киселина, односно до другачијег распореда у самом вирусу, чиме се не ствара нови сој, али и да тако малчице измењен вирус организам не препозна и поново се инфицира.

Професор др Љиљана Марковић Денић, председница Стручног комитета за имунизацију, каже да се у случају омикрона болест развија и када се удахне мања инфективна доза вируса.

- Овакву епидемијску криву никада нису имале болести које се преносе респираторним путем - наводи проф. Марковић Денић.

- Разлог за оволико заражавање је то што су људи инфективни дан, два пре него што развију симптоме. Заражавају се и вакцинисани, па и они који су примили бустер дозу, али они не развијају теже симптоме.

Проценат позитивности на тестовима не пада испод 50 одсто, а многим срединама инфицираних је и много више од сваког другог тестираног. У Јабланичком округу, рецимо, позитивност на тестовима досегла је 68 одсто.

Др Љиљана Марковић Денић, Фото Принтскрин

 

Доктор Зорана Кулић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Лесковцу, каже да се епидемиолошка ситуација у овом округу погоршава међу децом:

- Током распуста није било заражавања, а у уторак је регистровано 20 ученика заражених вирусом корона - рекла је др Кулић.

У Србији је јуче лабораторијским тестовима ковид потврђен код 19.063 од укупно 37.811 тестираних особа. То према пројекцијама епидемиолога значи да је инфицираних заправо три или четири пута више, значи да у најблажој варијанти имамо 60.000 заражених за дан.

Фото Н. Скендерија

У последња 24 преминуло је 37 оболелих, у болницама се повећао број пацијената на 3.206, а на респираторима на 138.

Професор Величковић, ипак, и поред неповољних епидемиолошких параметара, каже да је оптимиста:

Зоран Величковић, Фото Принтскрин

- Сигурно се ово неће завршити за два месеца, као што неки процењују, али пред лето ћемо, ако се не појави нова мутација вируса, сигурно имати умереније бројеве инфицираних, и знатно мирнију јесен него лане - каже проф. Величковић.

- Чињеница је да досад нисмо имали овако масовно оболевање, ово се дешава "једном у 100 година", али прилично смо постали нервозни: заборављамо да је пандемија шпанског грипа трајала три године. Очекивали смо да пандемију заустави лепо време, па онда и вакцине, а сад се у континуитету уверавамо да се овај вирус корона атипично понаша.

Благе мутације - неосноване?

МАРИЈА Ван Керкхове, технички руководилац СЗО за ковид 19, упозорила је јуче да се не прихватају теорије да ће вирус наставити да мутира у блаже сојеве који чине људе мање болеснима:

- Штавише, следећа варијанта такође може још више избећи заштиту вакцине, чинећи постојеће вакцине још мање ефикасним - упозорила је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДОЈАВЕ О БОМБАМА И НА КОСМЕТУ: Евакуисана средња школа у Приштини