МАЈКЕ ТВРДЕ: НИСМО СМЕЛЕ НИ ДА ДОЈИМО! Стандарди неге породиља и новорођенчади значајно опали током пандемије у целом региону

Ј. Ж. С.

24. 01. 2022. у 13:10

ГОТОВО 70 одсто породиља пријавило је да им током пандемије вируса корона није био омогућен подој бебе одмах после порођаја, показало је истраживање у коме је учествовало 21.027 жена, а које су принове добиле после 1. марта 2020. године.

МАЈКЕ ТВРДЕ: НИСМО СМЕЛЕ НИ ДА ДОЈИМО! Стандарди неге породиља и новорођенчади значајно опали током пандемије у целом региону

Фото П. Милошевић

Подаци указују да су у последње две године у Србији веома ретко примењивани стандарди квалитета неге породиља и новорођенчади које је прописала Светска здравствена организација.

Поменута студија "Порођај током пандемије" је прва која је спроведена у 12 земаља европског региона СЗО и показала је да су у српским, али и у породилиштима земаља са вишим животним стандардом, током прве године пандемије, многи аспекти квалитета неге били испод прописаних, а посебно они који се односе на бригу и поштовање.

Поред основних услова приликом порођаја и после њега, као што су лекови за ублажавање болова, слобода кретања и подој после порода, женама су се, како се тврди, кршила и нека законска права. Код 69,2 одсто жена није тражен пристанак за употребу инструмената, попут форцепса и вакуума, при вагиналном порођају, а њих 75,1 проценат није информисано о могућим клиничким знацима опасности за породиље од стране медицинског особља.

- Осим проблематичног односа према породиљама, женама приликом порођаја често није доступан ни адекватан смештај. Чак 70,5 одсто се пожалило на неадекватну организацију соба за порођаје, а 72,4 на непримерену организацију болничке собе - каже Јована Ружичић из Центра за маме, говорећи о проблемима у нашој земљи.

Породиље су замериле што су им купатила често неочишћена или неадекватно опремљена, као и на непостојање бар једног функционалног и лако доступног лавабоа за прање руку, са сапуном и водом, близу собе или у њој. Готово 24 одсто жена сматра да се према њима није поступало достојанствено, 12,5 процената је претрпело физичко, вербално или емоционално злостављање, а 2,4 одсто је за бољи третман морало да да мито.

- Очекивано, примећене су велике неједнакости између земаља европског региона СЗО.

Креатори политика, истраживачи и здравствени радници су дужни, не само да побољшају опште здравље становништва, већ и да смање или елиминишу разлике у здрављу на основу етничке припадности, социоекономског статуса и других друштвених фактора - каже Ружичић.

Она наглашава да је током пандемије, чак и међу земљама европског региона СЗО смањено коришћење здравствених услуга за мајке и новорођенчад, повећан број мртворођених, урађено је више царских резова и индукција порођаја, смањено присуство или потпуно одсуство породице, примећена је и слаба подршка за дојење и појачани анксиозност и стрес мајке.

АНЕСТЕЗИОЛОЗИ

РУЖИЧИЋЕВА наглашава да је здравственом систему у свакој земљи било потребно време да се адаптира на промене које је донела пандемија. На пример, анестезиолози су делом били недоступни за давање епидуралне анестезије зато што је велики број њих пребачен у ковид-болнице, где је потреба за њима била приоритетна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРАМНЕ РЕЧИ ХРВАТСКОГ ПИЛОТА У ЈУТАРЊЕМ ЛИСТУ Оптужен да је пуцао на цивиле на Петровачкој цести - Нисам био тамо, колона била мешовита