НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  "ЛАВИЦА" ВЕЛИКОГ СРЦА: Љуба Врга из Глине више од годину ослонац Србима на земљотресом разореној Банији

М. Марковић

20. 01. 2022. у 17:30

СТИЖЕ свуда где је помоћ потребна. И не мери колико је километара превалила да помогне.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  ЛАВИЦА ВЕЛИКОГ СРЦА: Љуба Врга из Глине више од годину ослонац Србима на земљотресом разореној Банији

Љуба Врга, Фото И. Маринковић

Утеши. Сабере намучене да заједничку муку поделе. И, врати наду да је свака невоља, с људима, мања. Продоран поглед. Оштар покрет. Женска реченица, мушка мисао. Снага.

Ово је наш скромни портрет Љубе Врге из Глине, погођене земљотресом у зиму, протекле године. Од тада, ова жена, за коју српски повратници кажу да је лав лепог људског лица, готово да не стаје. У једном дану “прелети” сва повратничка домаћинства у глинским селима. Мајске Пољане. Бијеле Воде. Мартиновиће. Влаховић... Однесе помоћ. А, отуда, повезе људе. До лекара. Апотеке. Поште. У продавнице. Банку. Окупи их, после, да се друже. Да уз чај, кафу... поделе невољу. И, успомене.

Фото И. Маринковић

У просторијама у центру Глине у оквиру акције “Банија, наша кућа”, пружа им и правну помоћ. Да попуне документа за обнову и прибаве што недостаје. После их Љуба “таксијем” враћа на прагове од којих су једном одступили и више - неће. Ту желе да остану до вечности.

- Ми смо даровани Љубом. Кад она дође, нама је то као крсна слава - говори Милан Грба, док нас дочекује испред напрсле куће у Мајским Пољанама. - Одакле тој жени таква енергија? Шта је покреће? Понекад се забринем: има породицу. Децу. Докле ће...

"ТАКСИ СТИЖЕ У ЗОРУ"

ЉУБИНУ мисију у хуманитарној акцији “Банија је наша кућа”, један портал је насловио “Такси стиже у зору”. То је истина. У четири банијска села српских повратника, Љуба Врга до четворо стараца стигне и превезе их пре раног јутра у Глину. Да позавршавају послове, окупе се у, својој, банијској кући, а после их врати. Џип којим управља као да је у њему рођена даровало је Српско национално веће.

Љуби Врги, поносној а скромној, јер, истински понос је довољан самоме себи, ова прича, верујемо, неће пријати. Њен “портрет” с почетка, репортери “Новости” донели су са Баније током рада на репортажи о народу погођеном земљотресом који још потреса душе - небригом. Ево, и у ову зиму хиљаде породица улазе неизвесно. У контејнерима.

Фото И. Маринковић

Разваљеним кућама. Обећања су се излизала. Помоћ пресушила. И, све што је стизало првих дана стихије, исписано је као светло и подвиг. Небрига надлежних је затамнила.

- Без обзира на све, људско је у човеку да помогне другоме у невољи - каже Љуба Врга.

- Али, сама ништа не бих могла. Најпре, хуманитарна акција “Банија је наша кућа” и пројекат “Од врата до врата” које је покренуло Српско народно веће адреса је која је оживотворила ову причу. Кућа окупља волонтере. Дивне младе људе. Ту је и наш Радован Јовић, правник, за све што је потребно нашим људима да комплетирају документацију и поднесу захтеве за одштету од земљотреса. И, ако је ишта вредно похвале, а мислим да у овим околностима никоме нису потребне похвале, то су ова акција и пројекат. Ја сам само део тог тима који се наслања на СНВ. На наше представнике у Сисачко-мославачкој жупанији. И, нама је превасходни циљ да повратницима, кад су већ решили да се после прогона врате, помогнемо да ту и остану и достојанствено трају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ШТАНДУ И НАСТУП ЖЕЉКА МИТРОВИЋА: Патенти ПР-ДЦ-а први пут пред домаћом публиком (ФОТО/ВИДЕО)