ДЕВОЈКА ИЗ ГРУЖЕ СИМБОЛ ТРАДИЦИЈЕ: Створили препознатљиве сувенире који чувају културну баштину (ФОТО)

Б. Царановић

28. 12. 2021. у 09:33

ПОНОСНИ су што њихова школа од прошле године носи име Добрице Ерића, песника који је говорио да је Шумадија срце Србије, а Гружа срце Шумадије.

ДЕВОЈКА ИЗ ГРУЖЕ СИМБОЛ ТРАДИЦИЈЕ: Створили препознатљиве сувенире који чувају културну баштину (ФОТО)

Фото Н. Скендерија

Па су се и они, ђаци Средње школе из Кнића, као део тог срца у срцу, потрудили да допринесу чувању традиције и развоју културне баштине. Основали су уметничку задругу "Книћко", кроз коју, кажу, негују и чувају од заборава традиционалне вредности гружанског и шумадијског завичаја.

Вредни и пуни елана, недавно су ђаци школе "Добрице Ерић" своја дела настала кроз Задругу представили на београдском Сајму етно-хране. И тамо су њихови препознатљиви дрвени сувенири "гружанка девојка" и "шумадинац" привукли велику пажњу посетилаца.

- Поносни смо што наша школа од 1. септембра 2020. године носи име Добрице Ерића, песника рудничких брда и поља питоме Груже - каже Марија Вукичевић, наставница српског језика и књижевности. - Негујемо и чувамо од заборава традиционалне вредности гружанског и шумадијског завичаја кроз успешну афирмацију предузетничког образовања кроз задругу "Книћко". Основана је 2019. године и броји 84 члана. У рад задруге осим ученика, укључени су и запослени, као и родитељи ученика.

У оквиру задруге постоји више радионица, које се баве различитим делатностима. Ту је машинска радионица, опремљена савременом ЦНЦ машином, а ученици се све више опредељују за предузетништво и радионице у којима изражавају и развијају своју креативност.

- Израђујемо предмете од дрвета и стакла, четке, кутијице, украсе, сапуне - причају нам Наталија Гемаљевић и Ана Филиповић, ученице трећег разреда. - Излагали смо на разним сајмовима, а бавимо се и онлајн продајом и тамо пласирамо наше производе. Осим што је наша производња корисна, заједничка окупљања и време када радимо су увек испуњена смехом.

Како кажу, за мање од две године, ученичка задруга је постала препознатљива у окружењу.

- Створили смо упечатљив сувенир: "гружанку девојку", на чијем лицу се огледа сва мудрост и бистрина наших девојака, онаквих какве су представљене у народној поезији - прича наставница Марија. - "Гружанка" је у традиционалној народној ношњи, са мотивима који негују раскош и шареноликост наших предела. Наравно, уз "Гружанку", ту је и "Шумадинац", такође представљен у народној ношњи. Како смо желели да покажемо све лепоте краја из кога потичемо, сви сувенири настали у ученичкој задрузи обилују етно-мотивима. Циљ нам је да, осим предузетничких способности, ученици развијају своје потенцијале и креативан дух и да науче да живе од свог рада.

ЗАРАДА ИДЕ У ХУМАНИТАРНЕ СВРХЕ

ВЕЋИНА ученика Средње школе "Добрица Ерић" долази из сеоских газдинстава, а циљ Задруге је да и кроз повезивање са Туристичком организацијом Кнић продаје креативне предмете али и брендиране сувенире уз домаће производе гружанског краја. Новац који ученичка задруга заради углавном одлази у хуманитарне сврхе, али и за потребе школе и проширења производње саме задруге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу