РАДИЋЕ СЕ НА ОБЕШТЕЋЕЊУ И РЕИНТЕГРАЦИЈИ ПРЕСТУПНИКА: Министарка правде на Конференцији у Венецији

В.В.Ц.

15. 12. 2021. у 16:43

МИНИСТАРКА правде Маја Поповић учествовала је на дводневној Конференцији министара правде, организованој под окриљем Савета Европе, 13. и 14. децембра, у циљу промовисања дискусије о ресторативној правди у кривичној материји.

РАДИЋЕ СЕ НА ОБЕШТЕЋЕЊУ И РЕИНТЕГРАЦИЈИ ПРЕСТУПНИКА: Министарка правде на Конференцији у Венецији

Министарство правде

Тема скупа била је ресторативна правда, односно концепт базиран на попорављању штете, и његова употреба, како према малолетним учиниоцима кривичних дела, тако и у својству допуне система кривичног правосуђа. Крајњи циљ је одустајање од криминала, опоравак жртава, обештећење и реинтеграција преступника. Тема Конференције била је и обука о ресторативној правди, као кључ за имплементацију препорука Савета Европе.

- С обзиром на бројне предности које нуди ресторативна правда у решавању спорова, укључујући и њену све већу заступљеност у нашем и законодавствима других држава чланица Савета Европе, може се закључити да ће овај институт у ближој будућности бити много више примењиван - рекла је Поповић.

Истакла је и да је неопходно принципе ресторативне правде приближити свим актерима кривичног поступка, па је у том циљу у Србији успостављен систем обуке и сертификације у оквиру полиције, судова и јавних тужилаштава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМАМ ДУШЕ НИ ОБРАЗА ДА ПЕВАМ: Рајовић отказао наступ због трагедије на Цетињу - 11 невиних је страдало