РФЗО: Није тачно да це било која лабораторија престати да рад

Novosti online

05. 12. 2021. у 14:54

РЕПУБЛИЧКИ фонд за здравствено осигурање (РФЗО), поводом изјаве директора Дома здравља Ниш објављене у дневном листу "Политика", саопштио је да није тачно да је реч о ковид лабораторији, нити је тачно да ће било која лабораторија престати са радом, јер нису одобрена средства од стране РФЗО.

РФЗО: Није тачно да це било која лабораторија престати да рад

Фото Shutterstock

Поводом информације да у Дому здравља у Нишу нема више реагенаса и санитетског материјала за рад лабораторија у ковид амбулантама , РФЗО истиче да је реч о биохемијској лабораторији за коју су обезбеђена средства од стране РФЗО и да стога није тачна информација да РФЗО не одобрава средства за санитетски материјал и реагенсе.

- Чудно је понашање и изјаве директора Дома здравља Ниш да не зна процедуру подношења захтева за опредељивање додатних средстава. Чињеница је да су средства потрошена, али је исто тако тачно да су средства одобрена од стране РФЗО, о чему је директор Дома здравља Ниш усмено обавештен, као и да је потребно да прође процедуру усвајања од стране Управног одбора РФЗО- наглашава РФЗО.

Напомиње се да је директор Дома здравља Ниш у сталној комуникацији са надлежном филијалом РФЗО и да је информисан да је Управни одбор РФЗО заказан за следећу седмицу. 

- Истичемо да РФЗО прати потрошњу свих здравствених установа у Републици Србији, посебно условима актуелне епидемиолошке ситуације, и обезбедио је додатна средстава неопходна за набавку лекова и медицинских средстава како се не би угрозило пружање здравствене заштите осигураним лицима- наведено је у саопштењу.

Додаје се да због свега наведеног и даље није јасно зашто директор Дома здравља Ниш, у довољно тешкој ситуацији и борби са ковидом, даје нетачне информације и плаши грађане Србије.

- На крају још једном напомињемо да за сва питања и проверу информација на основу којих се креирају новинарски текстови, а пре њиховог објављивања, контактирате службу информисања Републичког фонда за здравствено осигурање ради провере истинитости свих навода- наглашава се у саопштењу РФЗО.

"Политика" је, позивајући се на директора Дома здравља у Нишу, објавила да нема више реагенаса и санитетског материјала за рад лабораторија у ковид амбулантама и да су због несташице у суботу и данас рађене анализе само најхитнијих случајева, а да од сутра ковид лабораторије у граду престају да раде.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)