КОВИД СТВАРА АРМИЈУ ОБОЛЕЛИХ ОД СРЧАНЕ СЛАБОСТИ: На 23. конгресу кардиолога у Београду упозорено на озбиљне последице короне

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

25. 10. 2021. у 10:09

У ЛЕЧЕЊУ срчане слабости, са којом у Србији живи око 70.000 пацијената, уз свест стручњака да ће ковид 19 инфекције регрутовати армију нових пацијената са срчаном инсуфицијенцијом, хитно мора да се прави радикалан заокрет.

КОВИД СТВАРА АРМИЈУ ОБОЛЕЛИХ ОД СРЧАНЕ СЛАБОСТИ: На 23. конгресу кардиолога у Београду упозорено на озбиљне последице короне

Кардиолог Милан Недељковић

На томе инсистира нови водич за лечење ове велике групе оболелих, који је донело Европско удружење кардиолога, а да то што пре мора да се примени у пракси упозорено је на 23. конгресу Удружења кардиолога, који је одржан у Београду од 21. до 23. октобра. Промена стратегије подразумева да се уместо поступног, и у временским размацима, увођења једног по једног лека, сва четири из група ACE инхибитори (или ARB/ARN), бета блокатори, инхибитор минералокортикоида и SGLT 2 инхибитори дају одмах, и сви заједно.

Таква промена у терапији срчане слабости, која све чешће настаје и као последица ковид инфекције, према досадашњим научним и емпиријским сазнањима обезбеђује мању смртност и мањи број дана које оболели проводе у болници, а продужава живот.

Професор др Милан Недељковић, интервентни кардиолог УКЦС, и председник београдске Општине Врачар, каже за "Новости", да оваквим приступом живот са најтежом формом срчане инсуфицијенције може да се продужи за осам година.

- Сва четири лека су доступна у Србији, само мора да се промени концепт терапије: одмах мора да се пуца из сва четири оружја - каже Недељковић. - На изузетно посећеном конгресу са више од 1.000 учесника, међу којима је 39 из света, укључујући најразвијеније земље, нико то није довео у питање. Ни присутни, ни они који су се директно укључивали путем зум-платформе у рад скупа, који је због пандемије први пут био "хибридни" - са директним учешћем и онлајн укључењима.

Већ дуже се зна да корона не напада само плућа, него и све друге органе, укључујући и срце:

- У 20, па и до 50 одсто случајева корона напада срчани мишић и може да доведе до срчане слабости - објашњава проф. Недељковић. - Вирус напада најфиније ткиво миокарда. На снимцима скенером и магнетном резонанцом видимо да се код тих пацијената ткиво мишића замењује везивним и зато долази до слабљења срца. То је огроман број пацијената, и можемо да очекујемо епидемију срчане инсуфицијенције. Сви који су имали ковид 19, без обзира на то да ли је лака или тежа форма, морају обавезно да имају период реконваленсценције, без физичког напрезања. То је услов да се вирусом оштећен срчани мишић не оштети још више.

Ако се добро прати оштећење до којег је довео ковид, и испоштују препоруке лекара, срце може да поврати исту снагу коју је имало пре инфекције. Генерална препорука свих удружења кардиолога је да минимум четири недеље по престанку симптома ковида, чак и они који су у пуној снази и млади, не помишљају на физичку активност.

- Људи греше кад одмах после негативног PCR теста почну са тренинзима - каже проф. Недељковић. - То може да доведе до напрасне срчане смрти, а у блажим случајевима до трајних кардиолошких последица.

Неопходност да се сада бар шест до дванаест месеци по излечењу ковида прате пацијенти са сумњом на оштећења срца додатни је притисак на здравствени систем, већ оптерећен збрињавањем ковид пацијената, и са смањеним капацитетима за све остале болести.

- Међу 100 сесија на Конгресу биле су и оне посвећене коришћењу капацитета ангио-сала, и уочено је да оне од марта прошле године раде са смањеним капацитетом - каже проф. Недељковић.

НОВИ КРИТЕРИЈУМИ И ЛЕКОВИ

СТРУЧЊАЦИ су на Конгресу у Београду упозорили да по препорукама Европског удружења мора више пажње да се обраћа на превенцију кардиоваскуларних болести. Уводе се нове таблице за процену кардиоваскуларног ризика, нови критеријуми за категоризацију ризика, као и нови лекови PCSK инхибитори, који се укључују у терапију после статина и ензима за лечење повећаних вредности ЛДЛ холестерола у крви.

Акценат се, ипак, ставља на то да основа превенције буде исхрана са мање соли, засићених масти, и више физичке активности, и да се и за хипертензију, као најучесталију болест у овој групи, пре увођења терапије покуша са нефармаколошким мерама лечења.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином