СЛУЂУЈУ И ПОРОДИЉЕ ДА ОДБИЈУ ВАКЦИНУ: Лекари упозоравају да су све жене умрле у Србији од короне пре или после порођаја биле невакцинисане

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

13. 10. 2021. у 09:00

ЦРНИ корона-низ је настављен смрћу Јелене Д. (26) из Београда, која је преминула од последица ковида 19 у Војномедицинском центру "Карабурма", три месеца после порођаја.

СЛУЂУЈУ И ПОРОДИЉЕ ДА ОДБИЈУ ВАКЦИНУ: Лекари упозоравају да су све жене умрле у Србији од короне пре или после порођаја биле невакцинисане

Фото АП/ илустрација

Јелена је досад 11. жртва заразе међу трудницама и породиљама у Србији. Ни она, као ни преминуле пре ње, није била вакцинисана, а у болницу је стигла у стању у којем више није било помоћи.

Доктор Иво Удовичић, командант ВМЦ "Карабурма", испричао је јуче за "Новости" да су се лекари пет дана борили за Јелену:

- Стигла је у болницу 5. октобра, од куће су је довезли. Плућа су јој била потпуно разорена.

Одмах је смештена у интензивну јединицу, прикључена на респиратор. Све смо покушали.

Није било спаса. Преминула је 10. октобра. Имамо и доказ да није била вакцинисана, неко јој је, нажалост, погрешно саветовао да због трудноће не прима вакцину. Лечила се код куће. Можда стање и није у почетку било лоше, а онда се нагло искомпликовало. Такав је ковид 19.

Њена девојчица данас пуни три месеца. Без мајке. Јеленин супруг Коста потврдио је јуче да нису ни слутили да би могло да се догоди оно што се у недељу, нажалост, догодило. Прво је он био позитиван. То је сазнао 26. септембра и хтео је да из Мирјева, где живе, оде у родни Чачак, да се изолује. Јелена му није дала. Страховала је да не инфицира баку од 80 година.

- Два дана касније, 28. септембра, и Јелена је била позитивна. У ковид-амбуланти рекли су јој да је добро, дали витамине, не и антибиотике. Сама је за сваки случај узела "хемомицин". Када је почела помало да кашље и да отежано дише, опет је отишла у ковид-амбуланту, ставили су је два сата на кисеоник, пустили кући и рекли да иде да уради лабораторијске анализе - испричао је Коста медијима.

Јелени је, каже, касније тог дана скочила температура, али је спала чим је узела "парацетамол". Сутрадан је из ковид-амбуланте јавила да је остала на кисеонику и да ће да је пребаце на ВМЦ, али да је добро. То је последњи пут да су разговарали. Сутрадан су Кости из ВМЦ рекли да има обострану упалу плућа, да је интубирана...

Муж преминуле породиље потврдио је да су јој лекари говорили да се не вакцинише ни у трудноћи, а ни после порођаја. Ни он није вакцинисан.

- Ово је катастрофа шта нам се догађа, готово да нема дана да не изгубимо једну трудницу или породиљу - каже др Удовичић.

- Дошли смо у алармантну ситуацију. Труднице и породиље су у посебном страху, и у посебном повећаном ризику од компликација короне, а неко сакривен иза портала и разних друштвених мрежа то злоупотребљава и погрешно их саветује да се не вакцинишу. То је за кривичну одговорност.

Професор др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС и председник Удружења гинеколога, каже за "Новости", да трагедије које се догађају нису случајне.

- Ставови су јасни, и у свету, и код нас, сви центри за превенцију издали су јасне смернице да је пожељно да се вакцинишу све труднице, и да то није контраиндиковано - каже проф. Стефановић.

- Једина је разлика што неки центри вакцинацију препоручују после првог тромесечја, када се формирају органи плода, а неки од самог почетка трудноће. Трудим се да разумем забринутост трудница за вакцину, али јасно је да је таква бојазан ирационална, да није заснована ни на чему што је доказано. Нажалост, има и доктора који одвраћају труднице од вакцинације.

Др Александар Стефановић, Фото Танјуг

Препоруке које је издао Институт за јавно здравље Србије о потреби вакцинације и у трудноћи писане су, каже проф. Стефановић, на бази светских искустава и мултицентричних студија које су показале да нема штетних последица примене антиковид-вакцине у трудноћи.

- Трудноћа је стање због којег су жене иначе осетљивије на заразу, а видели смо нажалост да је и клиничка слика ковида код трудница тежа: веће су потребе за хоспитализацијом, кисеоником, механичком потпором - прича проф. Стефановић.

Др Иво Удовичић, Фото Танјуг

- Циркулација делта соја је велика, ми имамо велики проценат невакцинисаних, и велики је ризик да и труднице оболевају. Знамо да је трудноћа стање смањеног имунитета, организам тако реагује да не би био одбачен плод, па је и отпорност жена у трудноћи мања, не само на ковид, него и на друге заразне и незаразне болести.

Фото Илустрација В. Н.

Битку изгубило 53 оболелих

ВИРУСОМ корона у последња 24 сата зараженo је још 6.930 особа, од 23.660 тестираних, а преминуло је 53 оболелих, двоје више него дан раније. На респиратору је 269 пацијената.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)